Juhu! Rodila si, navadili ste se na ritem, zunaj je sonček in ti si pripravljena! Da spet utrdiš svoj trebuh, da nabildaš roke, da zmanjšaš zadnjico in da se spet dobro počutiš v svoji koži. Popolnoma normalno. Pa še sezona kratkih majic in kril se hitro približuje.

Najprej razjasniva najpomembnejše: NIKAMOR SE TI NE MUDI! Postala si mamica. Čeprav se počutiš fenomenalno, ker si kar naenkrat lažja in brez trebuha, se zavedaj, da še nisi pripravljena na vadbo. Prisotnost hormona relaksina je še zelo visoka, prav tako potrebuje tvoje telo čas za okrevanje po napornem porodu. Pusti mu čas za počitek in počakaj na prvi pregled pri svojem ginekologu, ki bo potrdil, da si pripravljena. Seveda si še vedno ženska, ki si želi biti lepa, ampak kar želiva doseči NI popolna postava 3 mesece po porodu. To pride sčasoma zraven. Doseči želiva, da boš dovolj močna, da boš lahko nosila svojega dojenčka in dovolj samozavestna, da boš poleti oblekla oblekico …

Prehrana

V času okrevanja po porodu, ki traja prvih 6 tednov, se nikakor ne poslužuj nobene diete! Če dojiš, pa ves čas dojenja! Seveda pa ostaja pomembno, da ješ večkrat na dan, da si hrano pripravljaš na zdrav način in posegaš po kakovostnih izdelkih. Jej uravnoteženo in pij velikoooo vode. Ko boš prenehala z dojenjem, ti tudi priporočam, da pred dietami izbereš raje uravnotežen jedilnik, več manjših obrokov na dan, zdravo pripravo hrane, kakovostne sestavine in veliko vode.

Vadba

PRVIH 6 TEDNOV
Prvih 6 tednov je prav, da počivaš, saj je tvoje telo preživelo veliko naporov. Pusti mu, da si odpočije in ne prepusti se srcu, ki hiti na dolge sprehode na soncu ali še huje: na bližnji hrib! Česar se lahko lotiš, so vaje za mišice medeničnega dna in globoke trebušne mišice.

PO 6. TEDNIH
Preden začneš s kakršnokoli vadbo moraš izploniti najpomembnejši predpogoj: Močne mišice medeničnega dna in močne globoke trebušne mišice. Brez tega si boš še vedno lahko delala več škode kot koristi! Mišice medeničnega dna niso še dovolj močne, če ti med kihanjem še uide. Če čutiš bolečine v križu, je po vsej verjetnosti problem tudi pri trebušnih mišicah. Predlagam ti, da se odločiš vsaj za en individualni obisk pri strokovnjaku (fizioterapevt, licencirani pilates inštruktor, specializiran za poporodno vadbo … ). Ko je ta predpogoj izpolnjen, lahko začneš zares.

VOZIČKANJE
Hoja je eden od najboljših načinov tako za izgubo odvečne maščobe kot za krepitev vseh mišic v telesu. Začni počasi, s kratkimi sprehodi, ki jih sčasoma podaljšuješ. Med postanki lahko opraviš tisto šolsko razmigovanje  telesa od zgoraj navzdol – glava, ramena, roki, prsni koš, boki, kolena, gležnji. Po nekaj sprehodih, lahko dodaš počepe. (Spet začni postopoma in dodajaj vedno več ponovitev).

TEK
O kako paše, a ne? Ko si čisto sama in se spet počutiš tako zelo svobodno … AMPAK! Tek ni primerna vadba za mamico po porodu. Preveč je obremenjujoč za sklepe, vezi in za mišice medeničnega dna. Začni s hojo in intenzivni vajami za mišice medeničnega dna. Počakaj, da boš prenehala z dojenjem in na prenehanje izločanja hormona relaksina. Potem lahko postopoma začneš s tekom. Vsak dan kakšno minuto več. Kombiniraj s hojo!

 

PLAVANJE
Plavanje je odlična vadba za sklepe (in zelo zabavna in koristna za dojenčka), a zavedaj se, da ne topi maščob. Primerno je za krepitev mišic, ne bo pa ti pomagalo v kolikor si se odločili izgubiti kakšen kilogram.

VODENE VADBE
Primerne vodene vadbe za po porodu so tiste, ki so namenjene ženskam po porodu! Naj bo to z dojenčki ali brez. Redne vodene vadbe NISO primerne, sploh ne tiste, kjer je dvorana nabito polna in inštruktor nikakor ne more preveriti, če vaje vsi izvajajo pravilno. Odloči se za poporodni pilates v majhnih skupinah, kjer te inštruktor lahko nadzira.

FITNES
Če se odločiš za fitnes, bi ti res priporočala, da ti program sestavi strokovnjak, ki te najprej dobro pregleda. Telo ni isto kot tisto, ki si ga nosila pred nosečnostjo, zato tvoj stari program NI ok!

ONLINE PROGRAMI
Online programi vadbe NISO PRIMERNI! Zakaj? 1. Ker nihče ni preveril stanja tvojega telesa in 2. Ker nihče ne kontrolira kako vaje izvajaš. To vrsto vadbe ti priporočam res samo v skrajnem primeru in pod pogojem, da tako zelo obvladaš svoje telo in imaš po možnosti doma prostor z ogledalom, da si lahko 100% prepričana, da vaje izvajaš popolnoma pravilno.

NE POZABI NA:

  • Vodo
  • Primeren nedrček
  • Primerno obutev
  • Ohlajanje po vadbi
  • Počitek med vadbami

NAJPOMEMBNEJŠE!
Nikar ne postani obsedena z vadbo. Do svojega telesa imej zdrav in ljubeč odnos. Cilj je, da spraviš telo v neko splošno formo in ne, da boš na plaži kot top model. Za to bo še čas, zdaj pa se posveti trenutkom, za katere ne boš imela nove priložnosti: povezovanje s svojim dojenčkom. Lepa si, ko si zadovoljna sama sabo in ko se iskreno smejiš. Zapomni si: Drugi te bodo videli tako, kot se boš videla ti sama! <3


Avtor: Anja Oman, certificirana učiteljica pilatesa, strokovnjakinja za nosečniško in poporodno vadbo

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki