Pred letom dni smo na slovenskih knjižnih policah pozdravili prvo otroško jogijsko pravljico z imenom Kačalinka Čalapinka, ki jo je napisala Anja Kralj Okorn iz Škofje Loke. Zgodba govori o sladkosnedi kači, ki išče prijatelja. Njena glavna sporočilnost se dotika pomena sprejemanja sebe oziroma drugačnosti v družbi. Pravljica pa od vseh ostalih izstopa predvsem po tem, da otroke na inovativen način spodbuja h gibanju preko otroških jogijskih položajev.

Zakaj je pravljica prišla na trg v ravno pravem času?

Očitno je ta gibalna pravljica najmlajše dosegla prav v trenutku, ko so jo potrebovali najbolj. Nedvomno potrebni ukrepi vlade, povezani s pandemijo covida, so žal terjali svoje stranske učinke, te pa so zelo močno občutili prav otroci. Verjetno ni naključje, da so pri otrokih v zadnjih letih beležili povečano stopnjo tesnobe in depresije, prav tako se je povečala stopnja debelosti med najmlajšimi. 

Kaj ima s tem jogijska pravljica? Neposredno nič. Posredno pa zelo veliko. Otroci ob izvajanju pravljične joge s starši ali skrbniki navezujejo močan stik, se skupaj razgibajo in nasmejijo. Pravljična joga spodbuja otroško domišljijo, krepi njihovo ustvarjalnost, pa tudi zavedanje svojega telesa. Pripomore k grajenju pozitivne samopodobe in zdravega, ljubečega odnosa do sebe in sveta.

Dosegla je odmeven uspeh

Pravljica je že v dveh mesecih po izidu doživela vrhunski sprejem med slovenskimi bralci in zaradi razprodanega natisa terjala prvi ponatis. Za svojo so jo takoj sprejele učiteljice otroške joge, za njimi niso zaostajali starši, presenetili pa so tudi številni slovenski vrtci, med katerimi je kar nekaj takšnih, ki so se odločili večplastno pravljico uporabiti kot osnovo za celoletni vrtčevski program v šolskem letu 2022/23. Danes po vsej Sloveniji beležimo več kot 1200 zadovoljnih kačalinkarjev, s čimer je pravljica po nekaterih podatkih kar trikrat presegla prodajno povprečje knjig na slovenskem tržišču.

Ko se okoli glavne junakinje zgradi blagovna znamka

Kačalinka, glavna junakinja pravljice, je počasi začela graditi svoj imperij. Pojavila se je na nekaterih ustvarjalnih festivalih, kjer so otroci prišli v stik s knjigo na izkustven način – tam jih je čakala delavnica joge za otroke po Kačalinkini zgodbi. Počasi se je koncepta prijelo ima Kačalinkanje, po njem pa so začele povpraševati tudi slovenske šole in vrtci.

Lokalne ustvarjalce so zasrbeli prsti

Kača je na festivalih prihajala v stik z lokalnimi rokodelci, ki so jih ob njeni ljubki podobi (za katero je zaslužna kranjska ilustratorka Tamara Šenk) zasrbeli prsti. Vzgojiteljica Meta Nelc, ki pod imenom Zverhookice kvačka prikupne živali, je v konceptu otroške jogijske pravljice videla veliko dodano vrednost za otroke, zato se je odločila, da po njeni podobi izdela tudi kvačkano Kačalinko, skupaj z ostalimi prijatelji iz njene pravljice. Tako je nastala t.i. »Kvačkolinka«.

Škofjeloška umetnica Ana Bučar, ki ustvarja unikatni nakit iz lesa, je sprejela izziv in za najmlajše ustvarila otroške zapestnice z motivom Kačalinke (t.i. »kačalinkopestnice«).

Največ navdušenja pa je poželo sodelovanje avtorice pravljice s pevko Sašo Vipotnik iz uspešne ljubljanske glasbene zasedbe AKA Neomi, ki je obrodilo prvenec med slovensko ponudbo otroške jogijske glasbe. Nastala je »Kačalinkina pesem«, ki je že v treh tednih po izidu doživela lepo število poslušanj in izredno pozitivne odzive. K temu je nedvomno največ pripomogel čarobni glas pevke, zaostajala pa ni niti jogijska koreografija, ki je plod domišljije avtorice pravljice in njene 5-letne hčere Vite. Otroci skupaj s starši, sorojenci in skrbniki ob pesmi pojejo in plešejo tudi sami. Ljubka pesem otrokom, ki pravljico že poznajo, postrežejo z dodatno dimenzijo izkušnje, saj jih glasba izredno pritegne, poleg tega pa jih koreografija znova vabi, da se v izkušnjo s celim telesom spustijo tudi sami. Po drugi strani je video v pomoč staršem in skrbnikom, ki jim je joga za otroke mikavna, a z veseljem sprejmejo roko, ki jih popelje v to zabavno aktivnost s številnimi pozitivnimi učinki.

Kačalinkina pesem:

Kam se bo Kačalinka še odplazila?

Pravljica je (skupaj s Kačalinkino pesmijo) že prevedena v angleščino in nestrpno čaka, da njene razsežnosti prepoznajo tudi onkraj slovenskih meja. Avtorica je ob igri z lastnimi otroki že dobila navdih za knjižno nadaljevanje, v njenih mislih pa se že pletejo ideje o dodatnih doživetjih, ki jih bodo otroci lahko užili v družbi sladkosnede Kačalinke.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki