V teh dneh smo se odpravljali na družinski sprehod. Največji otrok med nami (s tem seveda mislim na moža) je ob tem nameraval leteti z dronom, zato smo spakirali poleg vse krame še to igračko. Spet nisem imela pojma, kako naj oblečem dojenčka v tem prehodnem obdobju. Ker smo ga dali v že bolj odprti voziček, sem zaskrbljeno vprašala moža: “Misliš, da preveč piha?” Popolnoma resno mi je odgovoril: “Eh, ni panike, ta dron lahko leti tudi v vetru.” Mislim, resno? 😀

Kakorkoli, smo v tistem delu leta, ko si starši velikokrat zastavljamo vprašanja, kot so: je našemu dojenčku prevroče? Ga zebe? Potrebuje kapo? Nogavičke? Dvojne dolge rokave ali same ene? Sama se sicer poskušam držati pravila oblačenja v slojih, ob tem pa seveda ves čas težim vsem okoli sebe z vprašanji, kdaj mu naj kak sloj slečem ali oblečem.

Pomlad smo verjetno še bolj kot vsi ostali čakale mamice z vozički. Poleg toplega sonca in prvih zvončkov pa ta prehodni čas prinese še temperaturna nihanja, pa tudi spomladanska prehladna obolenja. Včasih samo na enem sprehodu doživim sonce, pa malo dežja, pa spet malo vetra, v senci me zebe, drugače mi je že vroče in tako dalje … Če je tako že pri odraslih, postane še bolj zapleteno pri najmlajših. Sama si poskušam pomagati z oblačenjem v slojih. Kot vemo, slednje zajema več tankih plasti oblačil, pri dojenčku so to na primer lahko bodi, kratki rokavi, dolgi rokavi, morda kak brezrokavnik, jopica ali vetrovka …Debele hlače pa se lahko nadomestijo s tanjšimi in žabicami. Seveda so tu še kapice, ki jih sama še zagotovo ne bom pospravila, predvsem v hladnem in vetrovnem vremenu ter v tem prehodnem obdobju zjutraj in zvečer.

Pri vseh teh oblačil sem pozorna, da so iz naravnih materialov, ki „dihajo“, se hitro sušijo, ne pikajo … in so seveda čim bolj enostavna za pranje. Da si še bolj olajšam zadevo, jih kupujem tudi v podobnih barvnih tonih.

Kako vemo, da smo otroka oblekli ravno prav?

Te dni se z vprašanji primernega oblačenja ubadam še toliko bolj, ker smo našega 7-mesečnika preselili iz košare v športni voziček. Novorojenčke oziroma manjše dojenčke vseeno pred mrazom in vetrom še zelo varuje voziček. Če je na soncu in temne barve, pa je v njem še topleje.

Če je otroku mrzlo, seveda opazimo po hladnih ročicah, nogicah, ušesih, bledem obrazu … Ko je vroče, se znoji in je zaripel. Pogosto ob tem tudi jokajo.

Da mu je ravno prav toplo, pa lahko preverimo s tipanjem kože v zatilju in zgornjem delu hrbta. Ko je suha in topla, vemo, da nam je uspelo izbrati ravno dovolj slojev oblačil. Zato sem jaz tista, ki me lahko na vsakem sprehodu velikokrat zalotite, kako tiščim otročku roko za vrat. Mame pač, ne?


Preberi še:


Avtor: Polona Ambrožič, www.modriflamingo.si

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki