Nosečnost je obdobje, ki v naše telo prinese korenite spremembe. Reverzibilne, nekatere pa celo ireverzibilne. Žal se tega v nosečnosti še ne zavedamo, pač pa večinoma šele v obdobju po porodu. Zato sem mnenja, da je nosečnost najdragocenejši čas, da spoznamo svoje telo, spremljamo svojo mehaniko gibanja čez dan in se zavemo, da gradimo temelje svojega telesa, na katerih bomo po porodu lahko sezidali ostali del hiše.

Ko sem bila še sama nosečka (rodila sem 2 čudovita in zdrava fantka) sem informacije o tem, kako se pripravit na ta vihar (porod) in vse kar spada zraven po njem, močno pogrešala. Tudi v materinski šoli (šoli za starše) ni bilo sledu o informacijah glede diastaze rectusa med nosečnostjo, izmeri le-te, sami telesni drži nosečke (ki narekuje stanje mišic medeničnega dna, ki v poporodnem obdobju igrajo ključno vlogo pri inkontinenci in morebitnemu prolapsu kasneje), o tem kako pravilno in varno dvigovat bremena v nosečnosti (vrečka, ki jo neseš iz trgovine, lahko tehta tudi več kakor 5 kg), o tem kako pomembno je trebušno dihanje za ravnovesje naših prepon (medenična, trebušna) in sproščanje medeničnega dna, do tega, da Keglove vaje lahko v nosečnosti naredijo več škode kot koristi. Prav tako nas nihče ni naučil pravilnega vstajanja s podlage in usedanja nanjo, s katerima lahko preprečiš morebitno stanje diastaze rectusa in bolečin v križu.

Hvaležna sem, da sem sama iz stroke in sem si lahko pomagala, a na tem mestu se sprašujem, kaj je z vsemi ostalimi nosečkami, ki bi lahko marsikaj preprečile, če bi jim kdo povedal in razložil kako zelo pomembne so te informacije in osnove, ki jih moraš osvojiti v nosečnosti, da je tvoje telo tudi po porodu zdravo in trdno. Vsepovsod je govora samo le o tem, da morajo biti nosečke telesno aktivno, pri tem pa se pozablja ali celo zanemarja, da je vse delo in nedelo opravljeno prav z gibalnimi vzorci, ki potekajo skozi naš celoten dan. Na telovadbi nosečka preživi cca. 2 uri tedensko, kar dejansko pomeni, da doma z nepravilnim načinom svoje mehanike gibanja ruši vse tisto, kar na telovadbi naredi dobrega in koristnega za svoje telo.

10 ključev za trdno, zdravo telo

Zato draga nosečka ti na tem mestu razkrivam 10 ključev za trdno, zdravo telo, ki bo pripravljeno za porod in poporodno obdobje, saj to obdobje ni lahko in katero zahteva od tebe tvoj maximum in 24-urno razpoložljivost.

1. Drža telesa (ko stojiš) narekuje stanje tvojih mišic medeničnega dna (ali so sproščene in lahko opravljajo svojo funkcijo, ki je iz meseca v mesec težja, ali so stisnjene pod pritiskom, pretrenirane ipd.)

2. Trebušno dihanje (uravnava sinhronost tvojih dveh prepon, te umirja in sprošča vse mišice, tudi medeničnega dna, hkrati pa uravnava hormone).

3. Sproščanje (ekscentrika) tvojih mišic medeničnega dna.

4. Pravilno vstajanje iz postelje (prepreči stanje diastaze rectusa in ne povečuje pritiska v medenični in trebušni votlini, kar vodi v lep in zdrav videz trebuha po porodu).

5. Pravilno dvigovanje bremen (sploh, če imaš doma že enega otroka).

6. Aktivacija stabilizatorjev trupa in medenice (so ključ za pravilno pobiranje in dvigovanje stvari od tal).

7. Pravilno kihanje in kašljanje (prepreči pritisk v medenični votlini).

8. Pravilno sedenje (prevencija pred bolečinami v ledvenem delu hrbtenice).

9. Pravilna hoja (paziti moraš na kolke, ki so v nosečnosti zelo izpostavljeni pritiskom).

10. Pravilna vadba z vadbenim načrtom za mišično moč določenih mišičnih skupin, ki so ključne za porod in poporodno obdobje.

Lahko bi se dotaknila še prehrane in pomena spanja v nosečnosti, a te bom ob tej priliki raje povabila, da obiščeš našo spletno stran, FB ali IG profil, kjer dnevno objavljamo različne strokovne prispevke o nosečnosti in poporodnem obdobju.

V kolikor sem ti pomagala in spodbudila tvoj miselni tok, sem presrečna in je tako namen dosežen. Če pa bi spremenili koncept šole za starše, ki je za bodoče starše obvezna in bi bila na ta način vsaka nosečka deležna bolj strokovne obravnave o vseh zakonitostih nosečniškega in poporodnega obdobja, pa bi se mi morda uresničile sanje. Pa saj sanje so dovoljene, ali ne?

Darja Močnik,
Mednarodna AFP osebna trenerka za ženske, nosečnice in mamice po porodu

  • Spletna stran: www.fitformula.si
  • Facebook: https://www.facebook.com/fitformula
  • Instagram: https://www.instagram.com/darja_mocnik/

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki