»Ne zelo pogosto in kratkotrajno je, da smo blagoslovljeni z več kot enim srcem.« -Neznani avtor

Zgaga. Zgaga. Zgaga. V nosečnosti naj bi se tegoba pojavila pri več kot polovici bodočih mamic. Z nadlogo se nosečke ponavadi srečujejo v zadnjem tromesečju, nekatere pa imamo smolo in nas težava spremlja že od samega začetka. Sama imam želodčne težave že dolgo časa, tik pred prvo nosečnostjo pa so mi postavili diagnozo GERB – gastroezofagealna refluksna bolezen. GERB nastane zaradi vračanja želodčne kisline v požiralnik. Kislina s tem močno nadraži sluznico in povzroči nemalo težav. Zgaga je najpogostejši simptom te bolezni. Je močan občutek pekočine ter nelagodja v želodcu, ki se širi od žličke proti žrelu. Osebno imam največ težav v uri po zaužitju obroka. Seveda je pomembno tudi to, kakšno hrano zaužijem.

Pred nosečnostjo sem nekaj časa jemala zelo učinkovito zdravilo, ki sem ga dobila na recept pri osebni zdravnici – zaviralec protonske črpalke. Ob jemanju tablet so vse težave kar hitro izginile, moja želodčna idila pa se je žal končala že z vstopom v prvo tromesečje nosečnosti. Ker je jemanje zdravila v veselem pričakovanju odsvetovano, sem s kuro prekinila in se posluževala drugih metod, ki pa mi niso prinesle dolgoročnega zadovoljstva. Zelo nerada posegam po zdravilih, zato sem se odločila, da bom zgago lajšala s sodo bikarbono. Beli prašek je bil zelo učinkovit, dokler zaradi njega nisem pristala v bolnici. Mnogo stvari ima poleg dobre plati tudi slabo in tudi soda je pokazala svojo temno plat. Poleg sijajnega lajšanja želodčnih težav je njena slaba lastnost ta, da je zelo slana. Zmešano z vodo sem jo pila vsakodnevno, kdaj celo večkrat na dan. Dva meseca pred porodom pa sem čez noč zatekla kot balonček. Po nekaj preiskavah in preživetih nočeh v bolnici, smo ugotovili, da je razlog prepogosto uživanje sode bikarbone in prevelik vnos soli v telo. S kuro sem prekinila, z zgago pa sva skupaj čakali na rojstvo najine deklice.

Po porodu so težave kar hitro izzvenele. Ker je hči dojena, sem se zopet skušala izogibati raznoraznim zdravilom. Uredila sem prehrano, naredila eno super kuro in želodčne težave so bile precej pod kontrolo. Ker napadi niso bili tako pogosti, sem mirne vesti na vsake toliko časa zopet posegla po sodi. Vse dokler nisem na čarobni polulani paličici spet zagledala pluska. To pot so se želodčne težave začele praktično takoj in vztrajale čez cel dan. Najhuje je bilo ob večerih, ko sem se umirila in legla k počitku. Poleg tega sem imela tudi pogosto bolečino v želodcu. Ker telo zaradi nenehnega bruhanja in utrujenosti ni zmoglo še tega, sem se odpravila h ginekologu in v lekarno v upanju, da najdem rešitev. In sem jo, res sem jo! Po pogovoru z ginekologom in farmacevtko (vedno se po nasvet za zdravilo obrnem na obe stroki), sem se odločila za zdravilo Gattart. Izbira je bila pravzaprav lahka, saj je na našem trgu eno izmed redkih zdravil, ki blaži zgago ter ga lahko varno uživamo med dojenjem in nosečnostjo. Žal mi je, da zanj nisem vedela že ob izteku prve nosečnosti.

Gattart je tableta z okusom mete, ki nevtralizira kislost želodčnega soka, je antacid. Zdravilo se uporablja za zdravljenje zgage in z njo povezanih simptomov, kot so želodčne težave in refluks kisline. Idealen opis za vse moje težave. Tudi sama tableta je perfektna, saj ob zaužitju kar hitro do dobra ublaži vse simptome. Tudi v navodilih piše, da je nevtralizacijski učinek zdravila Gattart izjemno hiter – zvišanje pH želodčne vsebine je opazno že v eni do šestih minutah po zaužitju. V tableti najdemo kombinacijo dveh sestavin. To sta kalcijev karbonat ter magnezijev subkarbonat.

Gattart je primerno zdravilo za odrasle in mladostnike starejše od 12 let, in sicer v enkratnem odmerku ene do dveh tablet. Tableto – ki je mimogrede še zelo prijetnega okusa po meti, poližemo ali prežvečimo. To je najbolje storiti eno uro po obroku in pred spanjem. Prav tako tableto vzamemo ob pojavu zgage ali bolečin v želodcu pa tudi v vmesnem času. Največji dnevni odmerek je 11 tablet na dan. Sama jih toliko sicer še nikoli nisem zaužila. Tableta se redno znajde na mojem urniku zvečer pred spanjem, drugače pa jo jemljem po potrebi. Želodec mi največkrat nagaja po kosilu in po prehrani, ki mi ne ugaja. Žal imam to pot tudi to smolo, da mi ogromno hrane ne diši, zato posegam po živilih, ki so mi zaradi diagnoze GERB
odsvetovana. Pri prehrani se izjemno trudim, saj se zavedam, da lahko tu ogromno pripomorem sama. Nosečniški hormoni pa kdaj izbirajo po svoje in nemogoče se je upreti. Kljub temu, da je Gattart popolnoma varen, ga nikoli ne vzamem preventivno. Zaužijem ga takrat, ko čutim da nelagodje narašča in se samo po sebi ne bo umirilo. Tableta je zares prijetnega okusa, zato mi uživanje ne dela pretiranih težav – ponavadi tabletko kar zgrizem in čimprej spravim v obtok. Ob uživanju tablet sem ugotovila, da so izginile tudi dolgotrajne bolečine, ki so bile prej skoraj vsakodnevno prisotne.

Kljub rešitvi svojih težav sem bila sprva malce jezna, ker sem do tega super zdravila prišla šele v četrtem mesecu. Bolje pozno, kot nikoli. Nosečnost je zares čudovito in posebno obdobje, vendar žal prihaja tudi z mariskatero tegobo. Upam, da bova z Gattartom uspešno premagovala zgago, dokler na svet ne pokuka naša dojenčica. Vsekakor pa bo škatlica dodana v našo mini lekarno tudi v poporodnem obdobju.

Lea Golob


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki