Izbirate novo ležišče za vašega najmlajšega člana ali članico družine? Želite zanje le karseda miren otroški spanec, kajne? Pri nakupovanju novega ležišča si preberite 5 preprostih nasvetov za pravo izbiro otroškega ležišča, ki bodo vaš izbor olajšali, vašega otroka pa zazibali v čaroben spanec. Kakovostno otroško ležišče za pravo podporo. Ker verjamemo, da je izbor ležišča že za odrasle osebe precej zahtevno, kaj šele za vaše majhne heroje, smo vam pripravili najbolj pomembne napotke.

1. Izberite otroško ležišče s primerno oporo.

Vaši mali junaki potrebujejo podporo za ustrezen fiziološki položaj, ki bo vplival tudi na razvoj vaših otrok. Na raznolikem trgu otroških ležišč poznamo ležišča z žepkastim vzmetenjem, otroška ležišča iz visokokakovostne pene, nekatera otroška ležišča tudi iz lateksa. Vsako izmed teh ima prednosti in slabosti, ki pa jih ocenite glede na vaše specifične potrebe. Otroška ležišča iz pene zagotavlja otroku udobje, ki ga najbolj potrebuje. Omogoča pravilno podpiranje vsakega dela otrokovega telesa, zato je počitek še prijetnejši. Žepkasta ležišča so narejena iz samostojnih žepkastih vzmeti in so na občutek kompaktnejša. Otroška ležišča iz lateksa so manj pogosta na trgu, njihova prednost pa je material – lateks, ki poskrbi za zadrževanje optimalne temperature.

2. Ležišče naj bo primerno starosti otroka.

Ležišče mora v vsakem obdobju otrokovega razvoja poskrbeti za podporo in primerno udobje v primernih dimenzijah. Starši se običajno sprva odločijo za manjše ležišče, ki je po dimenziji primerno za otroško zibelko (do 12. meseca starosti) ali manjšo posteljico (od 12. meseca starosti dalje). Ti okvirni podatki se sicer spreminjajo in so odvisni tudi od velikosti otroka.

Vitapurjevo otroško ležišče Hitex Junior Bamboo, je na voljo v 2 velikostih: 60 x 120 cm in 70 x 140 cm, tako da lahko otrok mirno spi na njem vse dokler ležišča ne preraste.

Ko otrok preraste majhno posteljo (običajno po 3. letu starosti), pa se starši odločimo že za nakup klasičnih dimenzij postelj in ležišč v dimenziji 90 x 190 cm ali 80 x 190 cm, ki so že primerna za najstnike in odrasle osebe.

3. Če niste prepričani kakšno trdoto ležišča izbrati, izberite otroško ležišče z obračljivim jedrom.

Se vam zdi odločitev glede trdote pretežka in ne veste, kakšno ležišče bo ustrezalo vašemu otroku? Med naprednejšimi ležišči boste našli tudi ležišče z obračljivim jedrom, kar pomeni, da lahko ležišče enostavno obrnete. Eno izmed takih je tudi slovenski proizvod visoke kakovosti, Vitapurjevo otroško ležišče Hitex Junior Bamboo, ki premore kar 2 trdoti. Obračljivo jedro ležišča je sestavljeno iz dveh plasti, mehkejše in čvrstejše poliuretanske pene, ki sledi otrokovemu razvoju. Ležišče lahko preprosto obrnete in poskrbite za optimalno podporo telesa glede na otrokovo rast.

4. Prevleka ležišča naj bo pralna in iz koži prijaznih materialov

Ste si vedno želeli le sneti prevleko otroškem ležišča in jo preprosto oprati v pralnem stroju? Priznajte, to bi pri vašem novem izboru ležišča prišlo še kako prav. Pred nakupom preverite, ali ima otroško ležišče snemljivo prevleko, ki naj bo pralna vsaj na 30 °C. Snemljiva prevleka otroškega ležišča Hitex Junior Bamboo je pralna na 40 °C, da boste tkanino enostavno oprali v pralnem stroju. Prevleka tega ležišča vsebuje naravna bambusova vlakna, ki ohranjajo svojo neverjetno sposobnost vpijanja vlage, pri čemer po rezultatih 3-4x prekosijo celo bombažna vlakna. Na ta način se lahko vzpostavi suho in sveže spalno okolje. Bambusova vlakna v poletnih mesecih pripomorejo k sušenju, ohlajanju in odpravljanju neprijetnih vonjav. V zimskih mesecih pa k segrevanju spalnega okolja, na telesu prijazno temperaturo.

Tovrstne prevleke bodo poskrbele, da bo otroško ležišče vedno čisto, prijetno dišalo in boste lahko ohranjali higieno na najvišji možni ravni. Pri pranju priporočamo uporabo ekoloških sredstev za pranje, ki bodo poskrbeli, da bodo vsi materiali prijetni za stik z otroško kožo.

5. Ne nakupujte rabljenih otroških ležišč.

Tudi zaradi zdravstvenih in higienskih razlogov je vsako ležišče (otroška ležišča, kot tudi ležišča za odrasle) menjati na vsakih 5-7 let. Ležišče po določenem času izgublja čvrstost, prevleka se trga, na ležišču vaš otrok začuti tudi vzmeti ali vdolbine. Ležišča so pogost vir težav za razvoj alergij ali astme, saj se v njih nabira prah in umazanija. Na njih po mesecih uporabe pustimo precej odmrlih kožnih celic in znoja, pa so tudi odlično gojišče za pršice, plesni, viruse in bakterije.

DODATEN NAMIG: Poznate zložljiva otroška ležišča, ki so vsestranska tudi na počitnicah?

Zložljiva ležišča so kot nalašč za potovanja in počitnice, kampiranje, vikend oddihe pri babicah in dedkih, oz. povsod, kjer potrebujete dodatno ležišče za otroka. Pri Vitapurju so našli rešitev in razvili zložljivo otroško ležišče Flex Bamboo, ki se enostavno zloži na 3 dele.

Otroci so nad zložljivim ležiščem navdušeni tudi, ker ga lahko uporabite kot igralno podlogo. Jedro ležišča je narejeno iz napredne visokoelastične hladno stisnjene poliuretanske pene, ki otroku zagotavlja udobje, ki ga najbolj potrebuje. 5 centimetrov visoko ležišče pravilno podpira vse dele otroškega telesa, kar zagotavlja miren in sproščujoč spanec. Tudi to ležišče ima snemljivo pralno prevleko, ki jo preprosto snamete in operete na 40 °C.

Verjamemo, da miren spanec vašega otroka vpliva tudi na vaše počutje in počitek. Zato izberite izdelke, ki bodo vse ure otrokovega odraščanja kot balzam za nočne in dnevne urice počitka. Veliko uspeha pri izboru!


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki