Če si noseča, je holin eno izmed pomembnejših hranil zate. Nova raziskava, ki so jo izvedli na univerzi Cornell, kaže, da ima uživanje holina med nosečnostjo pozitivne učinke na razvoj dojenčkovih možganov. Raziskovalci so ugotovili, da so dojenčki mamic, ki so med nosečnostjo vsak dan uživale dvakratno priporočeno dnevno količino holina, imeli okrepljeno možgansko delovanje.

Kaj je holin?

Holin je pomembno hranilo za ljudi. Ključnega pomena je za zdravje celic, hkrati pa je nujen tudi za proizvajanje acetilholina – živčnega prenašalca, ki vpliva na spomin, počutje, nadzor nad mišicami in na druge možganske funkcije ter funkcije živčnega sistema. Izredno pomemben je tudi za zgodnji možganski razvoj.

Telo sicer samo proizvaja majhno količino holina, vendar ne dovolj za njegove potrebe; zato moramo holin dobiti iz naše prehrane. Živila bogata s holinom so jajčni rumenjaki, pusto rdeče mesto, ribe, perutnina, stročnice, oreščki in zelenjava iz družine križnic (brokoli, cvetača, zelje, …). Tudi materino mleko in večina vrst adaptiranega mleka vsebujejo holin.

Rezultati raziskave in zakaj so pomembni za nosečnice

V raziskavi na univerzi Cornell so raziskovalci naključno razdelili 26 žensk v dve skupini, ženske v obeh skupinah pa so v času raziskave imele popolnoma enako prehrano. Ena skupina je na dan dobila 480 mg holina na dan, druga pa 930 mg na dan (450 mg je sicer priporočljiva dnevna količina za nosečnice, 550 mg holina pa za doječe matere).

Ko so se otroci sodelujočih v raziskavi rodili, so raziskovalci testirali njihove kognitivne sposobnosti, s poudarkom na hitrosti procesiranja informacij in njihov spominski ter vizualni spomin v četrtem, sedmem, desetem in trinajstem mesecu starosti. Raziskava je potekala tako: Dojenčkom so pokazali računalniški zaslon in merili, koliko časa je otrok potreboval, da je pogled usmeril k slikici ob strani zaslon – na ta način so izmerili, kako hiter je bil motoričen odziv na dražljaj.

Hitrost procesiranja informacij pri dojenčkih mamic, ki so na dan zaužile 930 mg holina je bila znatno hitrejša od otrok mamic iz druge skupine, ki so na dan zaužile le 480 mg na dan.

Ta raziskava je potrdila dognanja preteklih raziskav, v katerih so znanstveniki testirali vpliv holina na glodavce in ugotovili, da je dodajanje holina v prehrano brejih samic znatno vplival na kognitivne sposobnosti njihovih mladičev.

V raziskavi so ugotovili tudi, da 90 – 95 odstotkov nosečnic dnevno ne uživa zadostne količine holina. 

Kako v svojo prehrano vnesti več holina

Seveda je najbolj pomembno, da uživaš zdravo in uravnoteženo prehrano. Če boš posebej pozorna na holin, boš s tem lahko pripomogla k še boljšemu razvoju možganov tvojega dojenčka. Na tej povezavi lahko preveriš, katera živila vsebujejo največ holina. Na vrhu seznama so jajca, govedina, soja, piščanec, polenovka, gobe, krompir in fižol.

Čeprav je omenjena raziskava vsebovala le majhno število nosečnic, nam vseeno lahko služi kot dobro vodilo za povečanje dnevnega vnosa holina. Raziskovalci so poudarili, da trenutna priporočena dnevna količina temelji na študiji narejeni na skupini moških, zato je lahko priporočena dnevna količina za nosečnice v resnici drugačna.

Vseeno pa pazi, da ne boš z ničemer pretiravala. Pogovori se s svojim zdravnikom o najboljši prehrani zate in za tvojega dojenčka in uživaj v slastnih, zdravih prigrizkih, ki bodo dobri za oba.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki