Prerez popkovine

Po rojstvu otroka večina smatra popkovino kot ostanek – del sistema, ki je držal otroka pri življenju in po rojstvu ni več potreben. V resnici pa ima popkovina po rojstvu še zadnjo, zelo veliko nalogo.

Popkovina in posteljica sta neke vrste zunanji srčnožilni sistem; ena žila dojenčku dovaja kisik in kri bogato s hranili iz posteljice, dve arteriji pa odvajata kri polno ogljikovega dioksida in ostalih izločkov stran od otroka v posteljico za razčiščenje. Ko se otrok rodi, je približno en tretjina krvi v zunanjem delu srčnožilnega sistema, ki pa hitro pride nazaj v otroka preko popkovine. Razen, seveda, če popkovino odrežemo, še preden se ta prenos zgodi.

Zakaj bi popkovino prerezali zgodaj?

Dobro vprašanje. Zgodnje klemanje je v 60ih letih prejšnjega stoletja postalo del stalne prakse, saj so ga povezovali z zmanjšano verjetnostjo poporodne krvavitve matere. Kasnejše raziskave so pokazale, da zgodnje klemanje v resnici ne zmanjša verjetnosti krvavenja in nima nobenih drugih prednosti, v praksi pa se je še vseeno izvajalo.

Odpor do spremembe, ki naj bi temeljil na ˝težavah z vpeljevanjem˝ (ja, resno), je predstavljal trn v peti mnogim zagovornikom poznega klemanja in raziskavam, ki so razkrile mnogo prepričljivih prednosti poznega klemanja. V prispevku bomo pokrili pet največjih prednosti, še prej pa …

Kaj je pozno klemanje?

Odvisno, koga vprašamo. Svetovna zdravstvena organizacija pozno klemanje definira kot prerez popkovine 1-3 minute po porodu – to prakso priporočajo prav vsem.

Nekateri zdravniki pa menijo, da je ena minuta premalo in priporočajo čakanje nekje do treh minut, vseeno pa je že ena minuta napredek od stare prakse, saj poskrbi, da ima otrok 1 minuto časa za tranzicijo med v-materičnim življenjem in zunaj-materičnim življenjem. Ker pa je znano, da se tranfuzija nadaljuje tudi še 3-5 minut po porodu, je priporočljivo, da procesa ne prekinimo.

Potem pa je tu še mnenje ICEA (International Childbirth Education Association), ki pa pozno klemanje smatra kot klemanje popkovine šele takrat, ko popkovina ne utripa več. V nekaterih primerih šele takrat, ko se porodi posteljica.

Kaj pa imajo te različni pogledi skupnega? Da je vredno čakati, seveda!

5 prednosti poznega klemanja

#1: Prednosti pri razvoju živčnega sistema

Raziskava, ki jo je vodil dr. Ola Andersson, je pokazala, da se pozno klemanje lahko leta kasneje spodbudi razvoj živčnega sistema. ˝Neverjetno je, kakšno razliko lahko naredijo 3 dodatne minute in pol kozarčka krvi pri zdravju otroka štiri leta kasneje,˝ pravi dr. Andersson.

Raziskava je pokazala, da so otroci, ki so pri porodu imeli pozno klemanje (z vsaj 3 minutami čakanja), kasneje pokazali nekoliko bolj razvite družbene in motorne spretnosti kot tisti, ki so jim popkovino prerezali v prvih 10 sekundah po rojstvu. Raziskava ni pokazala razlik v IQ-ju.

Pri tem pa je treba opomniti, da so se te prednosti v razvoju pokazale samo pri dečkih. ˝Ne vemo točno zakaj, vendar predvidevamo, da so deklice v maternici zaradi višjih nivojev estrogena deležne večje zaščite,˝ pravi dr. Heike Rabe, neoantologistka iz Združenega kraljestva.

#2: Zmanjšano tveganje slabokrvnosti

Ker ima materino mleko naravno nizko vsebnost železa, mnogi verjamejo, da morajo dojenčki dobivati nadomestila v izogib slabokrvnosti. ˝Na prvi pogled se to zdi kot napaka narave, saj vsa živa bitja potrebujejo železo,˝ piše Nina Planck v knjigi Real Food For Mother And Baby.

˝Verjetno ima narava tukaj načrt. Nedvomno se za pomanjkanjem železa skriva logika. Bakterija E. Coli (ki je glavni krivec za drisko pri dojenčkih) je odvisna od železa.˝

Tukaj pa stvari šele postanejo zanimive. Čeprav preveč železa v prebavnem traktu ni nekaj dobrega, je železo shranjeno drugod ključnega pomena za zdrav razvoj možganov. Naravna transfuzija krvi, ki se zgodi pri poznem klemanju, prinese znatno količino železa – raziskave so pokazale, da že dve minuti čakanja pomenita 27-47 mg več shranjenega železa!

Čakanje tri minute pa lahko prepreči pomankanje železa v prvih treh letih življenja (vir: American College of Obstetricians and Gynecologists).

Fiziološke študije so pokazale, da se pri novorojenčkih v prvi minuti po rojstvu zgodi prenos približno 80 ml krvi, in 100 ml pri treh minutah. Ta dodatna količina krvi lahko zagotovi dodatno zalogo železa, ki v prvem letu otrokovega življenja zagotavlja zadostno količino železa.

Leta in leta smo verjeli, da je narava tukaj naredila napako in smo svoje otroke že zgodaj začeli hraniti s hrano bogato z železom.

#3: Povečan volumen krvi

Ne glede na to, ali se je otrok rodil prezgodaj ali ne, je približno tretjina krvnega volumna v posteljici. Ta tretjina predstavlja količino krvi, ki jo bo otrokovo telo potrebovalo za celotno perfuzijo pljuč, jeter in ledvic ob rojstvu.

Otroci, ki so ob rojstvu imeli pozno klemanje (2-3 minute), imajo večji krvi volumen kot otroci, ki so jim popkovino prerezali že takoj. Pozno klemanje v tem primeru pomeni za otroka tudi lažji prehod v izven-maternično življenje.

Še ena korist poznega klemanja in posledično večjega volumna krvi je naravno višja vsebnost trombocitov, ki so potrebni za normalno strjevanje krvi.

#4: Povečana vsebnost matičnih celic

Pozno klemanje bo privedlo tudi do infuzije matičnih celic, ki so ključne za razvoj imunskega sistema, dihal, srca in ožilja ter centralnega živčnega sistema in drugih funkcij. Koncentracija matičnih celic v novorojenčkovi krvi je višja kot v kateremkoli drugem trenutku življenja. Zgodnje klemanje pusti približni tretjino teh ključnih matičnih celic v posteljici.

Matične celice lahko pomagajo tudi pri morebitnih možganskih poškodbah, ki jih otrok lahko utrpi zaradi težkega rojstva.

#5: Boljši rezultati pri nedonošenčkih

Pozno klemanje pri nedonošenčkih pomeni boljši krvi pritisk v dneh po rojstvu, manjša potreba po umetni podpori krvnega pritiska, manjša potreba po krvnih transfuzijah, in manjša verjetnost nekrotizirajočega enterokolitis (življenjsko nevarna poškodba črevesja).

Je pozno klemanje mogoče pri carskem rezu?

V nekaterih primerih, da. Običajna praksa pri carskem rezu je takojšnje klemanje, vendar pa imajo lahko novorojenčki tudi v tem primeru koristi transfuzije krvi, ki je posledica poznega klemanja. Raziskave so sprva poročale, da pri otrocih rojenih s carskim rezom ni prišlo do transfuzije, vendar je to verjetno posledica splošne anestezije in atonije maternice.

Manjša raziskava je nedavno pokazala, da se transfuzija iz posteljice zgodi tudi pri carskem rezu, vendar pa ni jasen optimalni čas (poznega) klemanja.

Alternativni pristop pri carskem rezu je t.i. molža popkovine. Ta pristop je idealen za porode, kjer sta čas in hitrost ključnega pomena. Manjša raziskava je primerjala takojšnje klemanje z molžo popkovine – ugotovili so, da je pri molži manjši volumen preostale krvi in večja vrednost hematokrita 48 ur po porodu.

Kaj pa pri novorojenčkih, ki so po rojstvu življenjsko ogroženi?

Če pri porodu popkovina ostane nepoškodovana, bo manjša tudi potreba po oživljanju. Veliko porodničarjev se aktivno trudi novorojenčka oživljati brez prereza popkovine.

Čakanje s prerezom popkovine pri oživljanju je dobra izbira pri bolnih novorojenčkih, saj posteljica in popkovina naravno prispevata k oživljanju. Seveda pa prihaja tudi do primerov, kjer je prerez popkovine nujen za življenje novorojenčka.

Kakšna pa so tveganja poznega klemanja?

Le ena analiza je pokazala nekoliko večjo verjetnost (2 %) zlatenice pri novorojenčkih ki so prejeli pozno klemanje, pa še te niso sprejeli vsi strokovnjaki.

Omenja se tudi večjo možnost policitemije (povečan delež rdečih krvničk v krvi) pri poznem klemanju, vendar tudi tukaj še nikomur ni uspelo dokazati povezave med poznim klemanjem in policitemijo.

Kaj pa pozno klemanje in shranjevanje popkovnične krvi?

Dlje ko se čaka s klemanjem, manjši volumen popkovnične krvi bo ostal v posteljici, zato se včasih zgodi, da je matičnih celic v popkovnični krvi premalo za shranjevanje. Če se odločate o shranjevanju matičnih celic in je pomislek ravno prerez popkovine, pri shranjevanju tkiva popkovnice tega pomisleka ni, saj pozno klemanje ne vpliva na odvzem tkiva popkovnice za shranjevanje matičnih celic.

Vključitev poznega klemanja v porodni načrt

Ker se prerez popkovine nekaj rutinskega, bo zdravstveno osebje včasih avtomatično in refleksno prerezalo popkovino, kljub vnaprejšnjim dogovorom. Zaradi tega je dobro imeti ob sebi nekoga (npr. partnerja ali doulo), ki bo spremljal dogajanje in po potrebi opomnil zdravnika na dogovor o poznem klemanju.

Ne zavrzite popkovnice!
Shranite matične celice svojega otroka iz popkovnice – popkovnična kri ostane vašemu otroku v celoti. Poglejte najugodnejšo ponudbo shranjevanja popkovnice v Sloveniji >


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki