Starši 21. stoletja vse težje prepričajo svoje otroke, da si vzamejo aktivno pavzo med številnimi dejavnostmi, televizijo in ostalimi tehnološkimi propimočki. To je doba tehnologije in interneta in mnogi otroci te starosti bodo raje ostali doma in igrali računalniške igrice, gledali videoposnetke na YouTubu ali preprosto ležali na kavču in ves dan gledali televizijo. To je postalo skrb večine staršev, ki jih skrbijo negativni učinki pomanjkanja gibanja na zdravje njihovih otrok.

Telesna vadba je pomemben vidik življenja vsakega otroka, saj izjemno prispeva k otrokovemu telesnemu in čustvenemu dobremu počutju. Glede na zaskrbljujočo stopnjo debelosti pri otrocih v svetu in tudi pri nas v Sloveniji, zabeleženo v zadnjih desetletjih, se priporoča vsaj 60 minut telesne dejavnosti za otroke na dan, da bi jim omogočili izgorevanje dodatne maščobe in zmanjšali tveganje, da imajo v najstništvu in kasneje prekomerno telesno težo.

Poleg tega, da otroku vadba pomaga vzdrževati zdravo telesno težo, ustrezna telesna dejavnost izboljšuje tudi otrokovo možgansko moč. Mnoge raziskave so pokazale, da so otroci, ki se ukvarjajo s telesno dejavnostjo, bolj samozavestni in se bolje učijo. Posledično imajo v šoli višje rezultate kot otroci, ki so malo ali brez fizične dejavni.

Telesno neaktivni otroci so nagnjeni k različnim zdravstvenim zapletom, kot so visok krvni tlak, debelost, sladkorna bolezen tipa 2, stres, motnje spanja in depresija.

Kako spodbuditi svoje otroke k večji vadbi?

Večina otrok se ne ukvarja s fizičnimi aktivnostmi, ker so preveč zasvojeni z gledanjem televizijskih oddaj, igralnih postaj ali drugih računalniških iger, da bi si našli čas za odhod ven in telovadbo ali celo igro z drugimi otroki.

To pojasnjuje, zakaj starši iščejo načine, kako zajeziti odvisnost svojih otrok od računalniških igric in jih spodbuditi k gibanju. Obstaja več načinov, kako otroke spodbuditi k telesnim aktivnostim in manj časa strmeti v ekrane.

Nekateri otroci nočejo telovaditi, ker v tem ne uživajo. Starši morajo vadbo narediti zabavne aktivnosti, da bodo svoje otroke vzpodbudili, da jo radi počnejo. Otroci se učijo z zgledom in če imajo starše, ki se ukvarjajo s fizičnimi aktivnostmi, bodo verjetno tudi razvili zanimanje. Pomembno je tudi, da otroke že od malih nog navajamo na gibalne dejavnosti. Tako jim bo med rastjo videti naravno.

Zmanjšanje števila ur, ki jih otrok lahko preživi ob gledanju televizije ali igranju računalniških iger, bo povečalo tudi njegovo zanimanje za telesne dejavnosti. Ko ni televizije ali telefona (igrice in podobno), se bodo otroci seveda želeli gibati in se ukvarjati s telesno vadbo.

Starši lahko pomagajo tudi tako, da otrokom doma ustvarijo dovolj prostora za igro in jim omogočijo, da samostojno ali z vrstniki preizkusijo različne vrste vadbe. Pomembno je, da jih ne silite k določeni vaji samo zato, ker vam je všeč, pustite jim, da izberejo.

Prav tako ni obvezno, da otroci izčrpajo povprečnih 60 minut vadbe, potrebnih na dan, naenkrat; otroku lahko dovolite počitek, če je utrujen, ali pa mu dovolite, da to počne v svojem tempu, da ne ne postane zanje stresna naloga.

7 idej za spodbujanje fizične aktivnosti na dnevni ravni

  • Spodbujajte redno igro na prostem: peljite otroka v park, na igrišče ali na sprehod v naravo. To jih ne bo samo spodbudilo k gibanju, ampak jih bo tudi izpostavilo svežemu zraku in soncu.
  • Izkoristite šolske vire: skoraj vse šole imajo programe telesne vzgoje, obšolske športne ekipe ali klube, v katere se lahko vpiše vaš otrok. Če bo imel otrok ob sebi sošolce, bo tako bolj zabavno.
  • Naj telesna aktivnost postane del vaše dnevne rutine: vključite dejavnosti, kot so skoki, trebušnjaki ali tek na mestu med odmori za reklame med gledanjem televizije.
  • Bodite aktivni kot družina: skupaj se lotite športa ali dejavnosti, kot je kolesarjenje, plavanje ali pohodništvo.
  • Izkoristite tehnologijo: na voljo je veliko interaktivnih fitnes aplikacij in videoposnetkov, ki lahko naredijo vadbo zabavno in privlačno za otroke. Če imate doma igralno postajo (Xbox, Nintendo, …) naložite igre za učenje plesa.
  • Omejite čas pred zaslonom: spodbujajte svojega otroka, naj si vzame redne odmore od zaslona in se namesto tega ukvarja s telesno aktivnostjo.
  • Bodite vzor: otroci pogosto iščejo vodstvo in navdih pri starših. Z dobrim zgledom in telesno aktivnostjo lahko k temu spodbudite tudi svojega otroka.
Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki