Ne glede na to, ali pričakuješ prvega otroka (ali drugega ali tretjega), se bo tvoje življenje obrnilo na glavo – v dobrem smislu! S partnerjem se pripravljata na ekipno menjavo plenic, hranjenje pozno ponoči in morda tudi vožnjo otroka v dnevno varstvo.

Med navdušenjem in živčnostjo ob novem prihodu ter psihično pripravo na kaos, ki bo kmalu na sporedu, so lahko počitnice pred rojstvom otroka (ki jim imenujemo tudi »babymoon«) ravno pravi recept.

Nisi še slišala za predporodne počitnice »babymoon«? Tukaj je tisto, kar moraš vedeti, da se boš naužila nekaj miru še pred rojstvom novega otročka.

Kaj so počitnice »babymoon«?

Počitnice »babymoon« so podobne poročnemu potovanju, saj gre za počitnice, na katerih proslavljamo. Vendar namesto, da po poroki preživljaš čas s soprogom, na teh počitnicah s partnerjem uživaš v kakovostno preživetem času pred rojstvom novega otroka. Trend predporodnih počitnic postaja vedno bolj priljubljen, saj imamo pogosto zelo malo priložnosti, da bi si utrgali čas za uživanje počitnic potem, ko dobimo dojenčka.

Meseci po rojstvu novega otroka spominjajo na vlakec smrti. Bistvo počitnic »babymoon« je, da pred porodom uživaš v še zadnjem veseljačenju ali pustolovščinah.

Nekateri pari načrtujejo predporodne počitnice pred rojstvom svojega prvega otroka, da bi preživeli še zadnje počitnice kot par. Seveda pa ni pravila, ki pravi, da si jih lahko privoščiš zgolj pred rojstvom svojega prvega otročka ali samo, če imaš partnerja. To lahko storiš pri vsaki nosečnosti ali popolnoma sama zase, če tako želiš.

Lahko načrtuješ dopust, ki traja cel teden ali pa si privoščiš krajši vikend oddih. Če ti daljše potovanje ne diši, lahko načrtuješ oddih kar pri sebi doma. Gre se za to, da uživaš v romantičnem, sproščujočem času s svojim partnerjem ali pa v sproščujočih in izpolnjujočih trenutkih sama s sabo, ne glede na to, kje si.

Kdaj je pravi čas za počitnice »babymoon«?

Stroga pravila, ki bi zapovedovala pravi čas za predporodne počitnice, ni. Takšne počitnice lahko načrtuješ kadar koli želiš, tudi če je to v tretjem trimesečju. Kljub temu pa želiš v njih tudi zares uživati, zato je vseeno pomembno, kdaj se jih odločiš uresničiti. 

Za najbolj nepozabno izkušnjo jih poskusi načrtovati v času, ko se boš počutila najbolje, kar je za mnoge ženske v drugem trimesečju. Jutranja slabost v prvem trimesečju je lahko resnično brutalna in zadnja stvar, ki si jo želiš, je doživljati jutranjo slabost na dopustu.

Prav tako je dobro, da počitnice načrtuješ še pred tretjim trimesečjem, ko se boš po vsej verjetnosti počutila bolj utrujena in ti bo v telesu bolj neprijetno. Poleg tega vedno obstaja tveganje predčasnega poroda ali potovalnih omejitev, kar lahko vpliva na morebitne načrte.

Kam odpotovati?

Dobra stvar počitnic »babymoon« je, so lahko preproste ali bolj podrobno načrtovane. Morda si se s partnerjem vedno pogovarjala o odhodu v Evropo. Lahko se ti zdi, da če se tja ne bosta odpravila zdaj, se ne bosta nikoli.

Za večino bodočih staršev je povsem varno, da med nosečnostjo obiščejo drugo državo. Vseeno se dobro pripravi in se najprej posvetuj s svojim zdravnikom, da ti svetuje, kako lahko ostaneš zdrava.

Glede na tvoje zdravstveno stanje in morebitno visoko tvegano nosečnost je mogoče, da ti bo zdravnik svetoval počitnice bližje domu. 

Če razmišljaš o mednarodnem potovanju, se pred rezervacijo posvetuj s svojim zdravnikom glede priprav na dolge lete in ali je varno potovati v določene dele sveta. Okužba z malarijo med nosečnostjo lahko povzroči spontani splav, prezgodnji porod in celo mrtvorojenost. Malarija je smrtno nevarna bolezen, ki se širi preko okuženih komarjev. Malarične komarje lahko najdemo v mnogih delih sveta, vključno z Brazilijo, Kamerunom, Haitijem, Hondurasom in drugimi državami.

Če ti morebitne bolezni ali drugi zapleti povzročajo skrbi, se raje odloči za počitnice doma. Rezerviraj hotelsko sobo v bližini svojega doma in bodi turistka v svojem domačem mestu. Živiš v bližini obale? Če ja, preveri, ali lahko dobiš sobo s pogledom na morje ali pa si rezerviraj nočitev v lokalnem hotelu ali letovišču z zajtrkom.

Rezervacija v hotelu v bližini doma je lahko cenejša kot potovanje na drugo območje. Bivanje blizu doma tudi pomeni, da ti ni treba skrbeti za nakup letalskih vozovnic, najem avtomobila in ostale stroške.

Še ceneje? Je ostati doma. Ključno je, da iz svojega doma njega narediš nekaj posebnega, zato namesto izvajanja običajnih gospodinjskih opravil poskrbi, da bo tvoja spalnica vredna tvojega dopusta. Vrzi čokoladico na blazino, poležavaj v spalni srajci in klice preusmeri na glasovno pošto.

Počitnice doma prihranijo veliko denarja, prav tako ti omogočajo, da se finančno pripraviš na prihod novega družinskega člana in hkrati uživaš v kakovostnem času s svojim partnerjem.

Zakaj na počitnice »babymoon«?

Seveda ne želimo metati slabe luči na otroke, toda ko bo na svet prišla tvoja štručka, bo morda minilo nekaj časa, preden boš lahko spet kakovostno preživela kaj časa na samem s svojim partnerjem. In, bodimo iskreni, stroški novega otroka lahko zmanjšajo razpoložljivi dohodek, zaradi česar je tovrstne pobege težje načrtovati – prav zato so počitnice »babymoon« tako pomembne.

To je odličen čas, da se ne zgolj ponovno povežeš s partnerjem, ampak si tudi zbistriš misli in se sprostiš. Izkoristi ta čas, da se osredotočita drug na drugega, ne da bi vajo motilo delo ali kaj drugega.

Če v starševstvo vstopaš sama, bo prihod otročka od tebe zahteval več. Počitnice so odlična priložnost, da proslaviš nove dogodivščine na poti, hkrati pa poskrbiš zase in za svoje potrebe – kar je pomembna veščina za mlade mamice.

Kaj lahko počneš na počitnicah »babymoon«?

Pravilnega ali napačnega načina za uživanje na predporodnih počitnicah ni. Nekateri pari poskrbijo za preprostost in se igrajo turiste kar v domačem kraju. Po vsej verjetnosti se v roku ene ure vožnje od tvojega doma najde več znamenitosti, ki jih lahko raziščeš.

 • Oglej si mestni park in uživaj v lahki pohodni poti.
 • Obišči muzej ali galerijo.
 • V najem vzemi kočo ob jezeru.
 • Privošči si masažo za par.
 • Rezerviraj restavracijo, o kateri si slišala same dobre stvari,
 • ali odkrivaj čare bližnjega mesta.

Karkoli boš že počela, poskrbi, da bo to priložnost za sprostitev. Če načrtuješ počitnice doma, ker ti je tam udobneje, poišči načine, kako uživati ​​v sproščujočem in romantičnem času doma.

 • Poležavaj z daljinskim upravljalnikom ali dobro knjigo.
 • Privošči si maraton nove tv serije.
 • S partnerjem se pogovorita o izboru imen za otročka.
 • Kupi otroško opremo.
 • Okrasi otroško sobo.
 • Če se porod že nevarno približuje, si vnaprej pripravi obroke.
 • V hiši začni z nameščanjem otroških varoval.

Ni napačnega načina za preživljanje predporodnih počitnic. Gre za to, da najdeš prave rešitve zase.

Nasveti za preživljanje počitnic »babymoon«

Ko se odločiš za takšen oddih, je tukaj nekaj nasvetov, s katerimi bo potovanje med nosečnostjo zabavno doživetje.

 • Če potuješ z letalom, rezerviraj let brez postankov in razmisli o destinacijah s kratkimi leti. Nosečnost je lahko neprijetna in naporna, še posebej v zadnjih mesecih, zato je manj časa preživetega v zraku, bolje.
 • Če potuješ po državi, preveri svoje zdravstveno zavarovanje. Pozanimaj se, kje je najbližja urgenca ali bolnišnica – za vsak slučaj, če bi rabila nujno zdravniško oskrbo.
 • Če potuješ v tujino, bo tvoje zdravstveno zavarovanje neveljavno. Razmisli o nakupu potovalnega zavarovanja, če bi morala obiskati zdravnika v tujini.
 • Upočasni. Glavne dejavnosti razporedi na več dni in načrtuj pogoste odmore, da se izogneš izčrpanosti.
 • Bodite realna glede svojega proračuna. Razumljivo je, da se želiš imeti lepo, vendar čas  po vsej verjetnosti ni najboljši za nabiranje dolgov. Načrtuj počitnice, ki si jih lahko privoščiš.

Za konec

Počitnice »babymoon« so odličen čas za sprostitev in krepitev medsebojne povezanosti bodočih staršev, preden se jim pridruži nov otroček. Ne glede na to, ali si lahko privoščiš zgolj nekajdnevne počitnice ali kaj daljšega, najprej preveri svoj proračun in ugotovi, kakšne vrste predporodnih počitnic si boš izbrala.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki