Zakaj imajo otroci drisko pogosteje kot odrasli? Kako lahko omiliš otrokovo nelagodje? Preberi si o vzrokih za drisko in domačih rešitvah zanjo.

Pogosti vzroki in zdravljenje

Driska je način, na katerega se telo znebi mikrobov in večina epizod traja od nekaj dni do enega tedna. Driska se lahko pojavi skupaj s povišano telesno temperaturo, slabostjo, bruhanjem, krči, dehidracijo in celo izpuščaji. Nekateri najpogostejši razlogi, zakaj otroci dobijo drisko, vključujejo:

Okužbo z virusi, kot je rotavirus, bakterijami, kot je salmonela, redkeje s paraziti, kot je giardia. Virusi so najpogostejši vzrok za otroško drisko. Poleg ohlapnega ali vodenega blata simptomi okužbe z virusnim gastroenteritisom pogosto vključujejo bruhanje, bolečine v želodcu, glavobol in povišano telesno temperaturo.

Pri zdravljenju trebušne gripe (virusnega gastroenteritisa), ki lahko traja med 5 in 14 dni, je pomembno preprečiti izgubo tekočine. Dojenčkom in majhnim otrokom ponudi dodatno materino mleko ali rehidracijski prašek. Voda sama po sebi nima dovolj natrija, kalija in drugih hranilnih snovi za varno rehidracijo zelo majhnih otrok. Ne pozabi se pogovoriti s svojim zdravnikom o količini tekočine, ki jo potrebuje otrok, kako zagotoviti, da jo dobi, kdaj mu jo dati in kako biti pozorna na znake dehidracije.

Ustrezna hidracija

Starejši otroci z drisko lahko pijejo vse, kar želijo, da ostanejo hidrirani, vključno z rehidracijskimi praški in drugimi izdelki za rehidracijo blagovnih znamk (pogosto jim pravimo elektroliti). Ledene lučke so še en dober način za vnašanje tekočine pri otroku, ki je bruhal in se mora počasi rehidrirati.

Obvezno se posvetuj z zdravnikom, če ste pred kratkim potovali izven države; otrok bo morda moral na testiranje blata. Če simptomi trajajo dlje kot dva tedna, se prav tako posvetuj z zdravnikom.

Zdravila

Zdravila, kot so odvajala ali antibiotiki, so lahko vzrok driske tako pri otrocih kot pri odraslih.

Pri blagi driski, ki jo povzročajo zdravila, poskrbi, da bo otrok varno hidriran. Če jemanje antibiotikov pri otroku povzroči drisko, naj nadaljuje z jemanjem zdravila, ti pa pokliči zdravnika. Zdravnik lahko priporoči zmanjšanje odmerka, spremembo prehrane, dodajanje probiotikov ali zamenjavo antibiotika.

Študije kažejo, da lahko jogurt z živimi kulturami ali probiotiki pomaga pri lajšanju driske, ki jo povzročajo antibiotiki. Kulture in probiotiki pomagajo obnoviti zdravo črevesne bakterije, ki jih uničijo antibiotiki.

Zastrupitev s hrano

Tudi zastrupitev s hrano lahko povzroči drisko pri otrocih. Simptomi se običajno pojavijo hitro, lahko vključujejo bruhanje in običajno izginejo v 24 urah.

Zdravljenje driske, povezane z zastrupitvijo s hrano, je enako kot pri driski, ki jo povzroča okužba: naj otrok ostane hidriran. Pokliči svojega zdravnika, če imaš še kakršna koli vprašanja.

Drugi vzroki

Drugi vzroki za drisko vključujejo razdraženo črevesje, Crohnovo bolezen, ulcerozni kolitis, alergije na hrano in celiakijo. Če nisi prepričana, kaj povzroča otrokovo drisko, pokliči svojega zdravnika.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki