Kot starš na svoje otroke prenašate več kot gene. Tudi otroci prevzamejo vaše navade – tako dobre kot slabe. Pokažite svojim otrokom, da vam je mar zanje, tako da delite te drobce zdravstvenih nasvetov, ki jih bodo nosili s seboj še dolgo potem, ko bodo živeli že na svojem.

Navada 1: Naj bo hrana pisana

Uživanje hrane različnih barv ni le zabavno – ima tudi zdravstvene koristi. Pomagajte svojim otrokom razumeti hranilno vrednost vključitve mavrice pisanih živil v njihovo redno prehrano.

To ne pomeni, da mora biti vsak obrok večbarven. Vendar se morate potruditi, da v svojo prehrano vključite vrsto sadja in zelenjave različnih odtenkov. Naj se barve gibljejo od rdeče, modre in oranžne do rumene, zelene in bele.

Navada 2: Ne preskočite zajtrka

Uvajanje rutine rednih obrokov v otroštvu lahko pomaga povečati verjetnost, da bodo vaši otroci nadaljevali s to dobro navado, ko bodo starejši. Naučite jih, da je zdrav zajtrk:

 • že zjutraj zažene njihove možgane in energijo
 • pomaga ohranjati moč
 • preprečuje kronične bolezni

Visoka vsebnost vlaknin v številnih žitih za zajtrk lahko pomaga zmanjšati tveganje za sladkorno bolezen in bolezni srca. Pazite pa na vsebnost sladkorja.

Navada 3: Izberite prijetne telesne dejavnosti

Žal ne marajo vsi otroci športa. Nekateri se morda bojijo telovadnice ali tečaja plavanja. Če pa vidijo, da ste starši aktivni, in če jim pokažete, da obstajajo tudi fizične dejavnosti, v katerih uživajo, ostanejo aktivni še naprej. Zelo verjetno bodo svojo ljubezen do teh dejavnosti prenesli v odraslo dobo.

Če vaš otrok še ni našel svojega športa, ga spodbujajte, naj se še naprej trudi in bodite aktiven z njim. Izpostavite jih različnim telesnim dejavnostim, kot so plavanje, lokostrelstvo ali gimnastika. Zagotovo bodo našli nekaj, v čemer uživajo.

Navada 4: Ne bodite preveč pred ekrani

Spravite otroke in sebe s kavča in ven na zrak. Otroci, ki gledajo več kot uro ali dve televizijo na dan, so bolj izpostavljeni številnim zdravstvenim težavam, vključno z:

 • slabši uspeh v šoli
 • vedenjske težave, vključno s čustvenimi in socialnimi težavami ter motnjami pozornosti
 • debelost ali prekomerna telesna teža
 • slabše spanje, vključno s težavami pri zaspanju in upiranju spanju
 • manj časa za igranje

Navada 5: Berite vsak dan

Razvijanje močnih bralnih veščin je bistveno za otrokov uspeha v šoli in v službi pozneje v življenju. Branje pomaga graditi tudi otrokovo samozavest, odnose s starši in drugimi ter uspeh kasneje v življenju.

Priporočljivo je, da branje postane del otrokovega časa igranja in rutine pred spanjem. Vsakodnevno branje otrokom sezačne že pri 6. mesecu starosti. Izberite knjige, ki so všeč vašim otrokom, tako da na branje gledajo kot na zabavo in ne kot opravilo.

Navada 6: Pijte vodo, ne sokove

Sporočilo je lahko preprosto. Voda je zdrava. Sladke pijače so nezdrave. Tudi če vaši otroci ne razumejo vseh razlogov, zakaj je preveč sladkorja škodljivo zanje, jim lahko pomagate razumeti osnove.

Sladkor v brezalkoholnih pijačah ne vsebuje hranilnih snovi. Dodaja tudi kalorije, ki lahko povzročijo težave s težo. Voda je po drugi strani pomemben vir, brez katerega ljudje ne morejo živeti.

Navada 7: Preberite etikete na živilih

Vaši otroci, zlasti prednajstniki in najstniki, bodo morda skrbeli za oznake na njihovih oblačilih. Pokažite jim, da obstaja še ena vrsta oznake, ki je pomembnejša za njihovo zdravje: oznaka hranilne vrednosti hrane.

Otrokom pokažite, kako njihova najljubša pakirana živila vsebujejo oznake s pomembnimi informacijami o prehrani. Da jih ne bi preobremenili, se osredotočite na nekaj ključnih delov etikete, kot je količina na porcijo:

 • kalorije
 • nasičene maščobe in transmaščobe
 • grami sladkorja

Navada 8: Uživajte v družinski večerji

Zaradi napornih družinskih urnikov je težko najti čas, da bi se usedli in uživali v skupnem obroku. Vendar je vredno poskusiti. Souporaba družinskega obroka pomeni, da:

 • družinske vezi se krepijo
 • otroci so bolj umirjeni
 • vsi jedo bolj hranljive obroke
 • pri otrocih je manj verjetno, da bodo debeli ali predebeli
 • otroci manj verjetno zlorabljajo droge ali alkohol

Navada 9: Preživite čas s prijatelji

Prijateljstva so zelo pomembna za zdrav razvoj šoloobveznih otrok. Igranje s prijatelji otroke uči dragocenih socialnih veščin, kot so komunikacija, sodelovanje in reševanje problemov. Imeti dobre prijatelje lahko vpliva tudi na njihov uspeh v šoli.

Spodbujajte svoje otroke, da razvijejo različna prijateljstva in se pogosto igrajo s prijatelji.

Navada 10: Ostanite pozitivni

Otroci se zlahka obupajo, ko stvari ne gredo po njihovem. Pomagajte jim, da se naučijo odpornosti, ko doživijo težave, tako da jim pokažete, kako pomembno je ostati pozitiven. Otrokom in tudi odraslim lahko koristi pozitivno razmišljanje in dobri odnosi.

Pomagajte svojim otrokom razviti zdravo samozavest in pozitivno miselnost, tako da jih naučite, da so ljubljeni, sposobni in edinstveni, ne glede na izzive, s katerimi se srečujejo.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki