Morda misliš, da je pohod z dojenčkom nora ideja, a sploh ni treba, da je izziv. Sprehod po poteh s tvojim dojenčkom je lahko zabaven in prijeten izlet za celo družino. Dojenčki so radi na prostem in toliko stvari si lahko ogledajo in doživijo.

Preživljanje časa v naravi je koristno za tebe in tvojega otroka iz več razlogov. To so zelo posebni trenutki, ki ne bodo nikoli pozabljeni. Z dobro pripravo se lahko oba čudovito zabavata na poteh in se morda pogosteje znajdeta na prostem!

Investiraj v dobro nosilko (kengurujčka)

To je bistveno! Eden najpomembnejših predmetov pri pohodu z dojenčkom je udobna in primerna nosilka. Nič ni hujšega kot hoja na dolge razdalje po težkem terenu z neprijetno nosilko, ki ni primerna za tvoj hrbet in nesrečnim otrokom, ki miga vso pot, ker mu je neudobno.

Nosilka, ki lahko otroka nosi tako spredaj kot na hrbtu, je tvoja najboljša izbira za udobje na pohodih. Tako imaš dve možnosti, ko se ena stran nekoliko utrudi. Še bolje je, če lahko najdeš nosilko z zaščito za dež in sonce.

Če je tvoj dojenček star približno eno leto, razmisli o nakupu nosilke, ki ga bo dvignila visoko na hrbet, da bo lahko videl vso okolico. Če otroci vidijo vse naokoli, so zaposleni in dobre volje.

Spakiraj le nujne stvari

Čeprav morda veš, kaj spakirati za svoje običajno pohodništvo, si moraš, ko vzameš otroka s seboj, še marsikaj zapomniti! Če nekaj pozabiš, lahko pride do nesrečnega otroka in nesrečnega starša. Nekateri predmeti, brez katerih ne bi smela iti, so:

Zaščita pred soncem: svojemu otroku zagotovi dobro sončno kapo. Dojenčki si nenehno želijo sneti klobuk in, če tvoj dojenček ni navajen nositi klobuka, je dobro, da začneš vaditi doma, preden se odpravita na pohod. Krema za sončenje je samoumevna, še posebej, ko se klobuki tako pogosto snamejo!

Pohodne palice: S seboj prinesi pohodne palice. Tudi če izbereš lahko pot, lahko dojenček, ki se premika, oteži ravnotežje. Pohodniške palice ti bodo pomagale obdržati ravnotežje in stabilno stati vzdolž poti. Zadnja stvar, ki si jo želiš, je spotakniti se in pasti z otrokom na hrbtu.

Komplet prve pomoči: Zapakiraj mini komplet za prvo pomoč v sili z vsemi otroškimi zdravili, potrebnimi za pohod z dojenčkom. Nekaj za razkuževanje, obliže, vodo, …

Dodatna oblačila: S seboj vzami rezervna oblačila, dodatne nogavice in vetrovke. Za toplejše vreme vzami lahka oblačila in ne glede na napoved, tudi topla oblačila. Vreme je lahko nepredvidljivo, lahko se zgodijo nesreče, oblačila se lahko umažejo in zmočijo (ja, še bolj kot doma!). Ne želiš ostati brez preobleke, če jo potrebuješ.

Predmeti za nego dojenčkov: predmeti, brez katerih preprosto ne morata vključujejo: plenice, robčke in veliko vrečk za enkratno uporabo za zbiranje in shranjevanje teh umazanih plenic. Spakiraj toliko, kolikor lahko spraviš in nosiš.

Voda in malica: Voda seveda, kar dve flaški – zase in za otroka. Pa še kakšni sadni žepki, sadje, krekerji, čokolada.

Izberi lažje poti

Predhodno načrtovanje pohodniške poti ti bo preprečilo, da bi se znašla na poti, ki je preprosto prezahtevna za nekoga, ki nosi otroka. Izogibaj se poti s strmimi padci ali grobim terenom, težkimi vzponi ali nepredvidljivimi potoki. Zadnja stvar, ki jo želiš je, da naletita na odseke, ki so preprosto prenevarni za vaju.

Izberi bolj senčno pot. Dobro je prebrati izkušnje na spletu, da ugotoviš, ali je pot prava za vas in vašega otroka. Izkušnje iz prve roke so najpomembnejše.

PRIPOROČAMO: Ena izmed simpatičnih poti je prehodila tudi Urška Ahac s svojim dojenčkom Maksom. Poglej si njen vlog, kjer ti bo Urška predala vse nasvete, ki jih pri tem potrebuješ.

Izberi pravi čas v dnevu (za dojenčka)

Verjela ali ne, čas dneva, ko se odločiš za pohod, ima lahko drastično drugačne rezultate ali reakcije tvojega otroka. Če veš, da vaš dojenček dobro spi v svoji nosilki, potem načrtuj svoj pohod pravočasno, da bo lahko med pohodom srečno počival. Če pa tvoj dojenček spi samo doma v posteljici, potem bi bilo najbolje, da svoj pohod načrtuješ po tem, ko doma odspi. Tako boš imeli na hrbtu srečnega in spočijega otroka.

Tudi z vozičkom gre

Če nošenje otroka na dolge razdalje ni dobra izbira zate, obstaja nekaj fantastičnih pohodov, prijaznih za voziček. Za tovrstne pohode bi bilo najbolje uporabiti voziček z napihljivimi kolesi (z zračnicami) za vse terene. taki vozički so bolj stabilni, bolj okretni in tudi manj se tresejo.

Pojdi v hribe z družbo

Dodaj malo več zabave za otroka (in tudi zase) s pohodom z drugimi otroškimi prijatelji! Prijatelji vseeno naredijo stvari bolj zabavne. Ugotovila pa boš tudi, da bodo otroci bolj zdržali na prostem, ko jih spremljajo prijatelji. 

Ne pozabi spakirati zase!

Prepogosto je, da mame porabijo ves svoj čas za priprave in poskrbijo, da ima dojenček vse, kar bi lahko potreboval, le da na poti ugotovi, da mama sama ni dobro pripravljena. Prepričaj se, da imaš zase kremo za sončenje. Spakiraj veliko vode, da ne boš dehidrirana, sploh, če še dojiš. Spakiraj hrano in prigrizke, da boš imela veliko energije, ki jo potrebuješ za prenašanje otroka.

Pa srečno! 🙂

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki