stríja -e ž (ȋ) nav. mn. ozka proga na telesu kot posledica tanjšanja povrhnjice ali izgube elastičnosti kože: krema proti strijam; Za preprečevanje strij je pomembna zdrava prehrana, pri kateri vselej ohranjamo isto težo E ← nlat. stria < lat. ‘brazda, žlebič’

Slovenski slovar knjižnega jezika pravi eno, noseča ženska pa pogostokrat ozke proge na telesu vidi in predvsem čuti malce drugače. Strije so bolj kot kaj drugega, predvsem estetska nepravilnost na koži. Upam si trditi, da je ni nosečke, ki bi ob nastanku nadležne razpokice preprosto zamahnila z roko in nanjo pozabila. Pa vendar rdeče brazde postanejo manj moteče, ko pomislimo da so nastale zaradi prihoda novega bitjeca na ta svet. Žensko telo je res mogočno in neverjetno.

Vzrok za nastanek strij

Kaj so strije in zakaj nastanejo? Strije so, kot je omenjeno zgoraj, kožna sprememba. Nastanejo na koži, ki je izpostavljena dolgotrajni napetosti. Do tega pride zaradi določenih bolezni, najpogosteje pa takrat, kadar se določen del telesa veča – rast trebuščka nosečnice, hitra rast, rejenje. Kažejo se predvsem na delih, kjer se koža najbolj razteza. To je na trebuhu, prsnem košu, ramenih, bokih, nadlakteh, zadnjici in stegnih. Strije ne povzročajo zdravstvenih težav, so pa za marsikoga estetsko zelo moteče, prav tako pa nemalo žensk popeljejo v čustveno stisko. Strije se pojavijo pri 70% adolescentnih ženskah, pri 90% nosečnic ter pri 40% adolescentnih moških. Nastanek strij in slaba prožnost kože je lahko tudi posledica nepravilne nege kože, zunanjih dejavnikov (pretirano sončenje, kajenje, nepravilna prehrana, premalo tekočine), marsikoga pa doletijo tudi zaradi dedne narave.

Kakšen je njihov izgled? Strije so v večini primerov ploščate, rahlo rdečkaste ter včasih srbijo. Počasi a vztrajno se širijo in daljšajo ter postanejo rdečkasto vijolične barve. Ko strije dozorijo so svetle in vbočene, nekatere s časom zbledijo in postanejo skoraj neopazne.

Ko zavrtim čas dve leti nazaj, vidim srečno nosečko. Bodočo mamico, ki brez večjih tegob premaguje nosečnost. Dobro se spomnim dne, ko me je iznenada začel srbeti trebuh. Srbečico sem v mislih dala na stran, saj me je v mrzlih dneh koža srbela tudi drugje po telesu. Trebušček sem skrbno pregledala in je izgledal tak, kot ponavadi. Pa vendar mi nekaj ni in ni dalo miru.

“…prišle so gospe strije.”

Sredi noči se postavim pred ogledalo in v trebuh posvetim s telefonom. Preplavila sta me groza in obup, saj sem pod kotom in grobo svetlobo na svojem čudovitem trebuhu zagledala veliko malih pikic. Tipala sem jih s konicami prstov in takoj vedela – prišle so gospe strije. Ker sem trebušček že od drugega meseca dalje skrbno negovala z mandljevim oljem, sem bila nad novo telesno pridobitvijo zelo razočarana. Nikoli nisem bila suhica, vedno baročno obdarjena,
pa vendar je bila moja koža lepa, čvrsta in mehka. Sledil je teden žalosti, nato pa sem se z dano situacijo sprijaznila in uživala v preostanku nosečnosti. Po porodu mi je mama prijazno naredila smiljevo olje, s katerim sem negovala nastale strije ter brazgotino po carskem rezu. Žal pa z nego nisem bila dosledna, saj mi je vonj smilja izjemno neprijeten.

Ko sem po letu in pol ponovno zagledala plusek, sem zopet pomislila na svoj trebušček. Strije so med tem časom dodobra zbledele in zares sem jih sprejela kot svoje. Kaj pa zdaj? Prav zares znova od začetka? Bom zopet progasta? Bodo nastale nove? Se bodo že obstoječe poširile in bo na koncu progast cel trebušček? Bodo tudi te zbledele? S čim naj jih negujem? Kako naj ohranim kožo takšno kot je, brez dodatnega poslabšanja?

Nov čudež je na poti, telo dela s polno paro pa vendar – v boj proti novim strijam! Proti dednim dejavnikom žal ne moremo nič, lahko pa strije omilimo s pravilno nego kože in telesa. Ker je zaradi slabosti in težav z vonjem mamino smiljevo olje postalo sovražnik številka ena, sem poiskala nekaj drugega. Po parih mesecih nosečnosti, mi je pod roke prišlo Natali mazilo proti strijam. Mazilo vsebuje le naravne sestavine, ki pomagajo preprečevati nastajanje strij,
oziroma blažijo že obstoječe strije.

Kakšne so prednosti mazila Natali?

Prednost naravnega mazila Natali je v njegovi brezvodni sestavi, ki pospeši obnovo kože ter poveča čvrstost in vitalnost kože, na kateri so prisotne strije. Zaradi premišljene in skrbno razvite sestave ima hranilno mazilo Natali naraven in pomirjajoč vonj, se hitro vpije in ne pušča neprijetnega mastnega občutka na koži. Osnova mazila so ekološko pridelana naravna masla in olja ter prav tako ekološko pridelano eterično olje smilja, ki kožo nahranijo, navlažijo in povečajo njeno prožnost. Mazilo je: dermatološko testirano, brez barvil, brez umetnih arom, brez konzervansov in umetnih snovi ter 100 % rastlinskega izvora. Zame je vsekakor največja prednost ta, da vsebuje dragocen smilj, vendar ga moj nosek ne zavoha.

Uporaba mazila Natali

Mazilo uporabljam najmanj dvakrat dnevno, obvezno pa po vsakem tuširanju. Skrbno namažem cel trebuh ter boke, včasih pa jo nanesem tudi na prsi in stegna. Natali je izjemno prijetnega vonja in zelo lepo mazljiva, pa tudi vpije se precej hitro. Na oblačilih mi nikoli ni pustila madežev, kar je zame super dodana vrednost. Stare strije so še vedno blede, komaj opazne in čeprav imam do poroda še dva meseca in pol, novih strij nisem opazila. Druga nosečnost mi je prinesla tudi izjemno suho kožo po celem telesu. Odkar trebuh negujem z mazilom, je razlika močno opazna. Predel bokov in trebuščka je mehak, nežen in prav nič suh. Ker imam največ težav s suho kožo na obrazu, me je premagala radovednost in preiskusila sem ga še tam. Razlika je očitna, zato že dober teden ob večerih z mazilom skrbim tudi za nego obraza. Vsekakor bom z mazanjem pridno nadaljevala do prihoda najine male štručke in še dlje.

Kljub temu, da si novih strij ne želim pa se obstoječih vsekakor ne sramujem. Namesto vtetoviranih imen svojih dveh deklet, bom imela ravno zaradi strij večni spomin na čarobne mesece, ko sem ju nosila v svojem trebuščku.

L: A sem ti kaj manj všeč zdaj, ko imam posut trebušček s strijami?
M: Povej mi nekaj … Predstavljaj si, da padem s kolesom in pridobim grozljivo brazgotino
vzdolž cele noge, bi me imela manj rada?
L: Ne.
M: No vidiš. Kako bi te lahko imel manj rad, če so tvoje brazgotinice posledica največjega
čudeža na svetu, najinega otroka?

Kar šteje, je srce. ❤️

Lea Golob


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki