Oralno zdravje je zdravje ustne votline, zob in dlesni ter predstavlja pomemben del splošnega telesnega zdravja. Skrbi za zdravje ustne votline bi morala vsaka ženska nameniti dovolj pozornosti predvsem med nosečnostjo. Ustrezna skrb za zobe in dlesni med nosečnostjo namreč bistveno pripomore k ohranjanju zdravega telesa nosečnice, posredno pa tudi k zdravemu razvoju otroka. 

Zaradi hormonskih in drugih intenzivnih telesnih sprememb v telesu ženske med nosečnostjo prihaja do neugodnih sprememb tudi na zobeh, dlesnih in ustni votlini nasploh. Te je treba pravočasno prepoznati in pravilno ukrepati. Glavne morebitne bolezni zob in dlesni med nosečnostjo so karies ali zobna gniloba, nosečniški gingivitis in parodontitis, imenovan tudi parodontalna bolezen. Pri kariesu so poškodovana manjša območja površine zob. Karies se v primerjavi z ostalimi življenjskimi obdobji med nosečnostjo pojavlja pogosteje. 

Naslednji potencialni bolezenski zaplet zob in dlesni nosečnice je gingivitis. To je vnetna sprememba dlesni oziroma gingive. Bolezen se prepozna po vnetju dlesni. Območje dlesni pordi in oteče. Lahko se pojavi tudi gnojni izcedek. Če se omenjenih simptomov ne obravnava pravočasno, se lahko razvijejo  resnejše težave. Zaradi hormonov med nosečnostjo se možnost pojava gingivitisa drastično poveča: ima ga med šestdeset in petinsedemdeset odstotkov nosečnic. Gre torej za razmeroma pogosto stanje, ki je posledica nastanka bakterijskega biofilma na površini zob in dlesni. 

Nezdravljen gingivitis lahko napreduje. V skrajnem primeru namreč privede tudi do pojava parodontalne bolezni. Parodontalna bolezen oziroma parodontitis se razvije, v kolikor gingivitis ni uspešno pozdravljen. Pojavi se okužba dlesni, čemur sledi nižanje nivoja kosti, ki zobe podpirajo. Vnetni proces je v tem primeru že razširjen in prizadene tudi globlje strukture. Na tej stopnji bolezni lahko bakterije, prisotne v parodontalnih žepih, vstopajo v krvni obtok in tako dosegajo vse dele telesa. To je skrajno stanje, ki zahteva takojšnje zdravljenje in ukrepanje. Pozornost je nujna tudi zaradi vpliva bolezni zob in dlesni na zdravje otroka. Nezdravljena parodontalna bolezen je pri nosečnicah lahko povezana s prezgodnjim porodom, nizko porodno težo otroka, lahko pa vpliva tudi na rast krvnega tlaka nosečnice v pozni nosečnosti. Lahko se razvijejo tudi raznolike bolezni po vsem telesu, ki pa se jih da preprečiti že zelo zgodaj, in sicer s preventivnim obiskom zobozdravnika. 


Preberi tudi: Kako se znebim slabega zadaha


Vse naštete spremembe v oralnem zdravju je potrebno pozorno spremljati. Najlažje jih prepozna zobozdravnik, ki simptome, če so odkriti dovolj zgodaj, učinkovito tudi odpravi.  Zobozdravnik namreč lahko prepreči in omili razvoj bolezni zob in dlesni. Ob tem pa je vseeno bistveno tudi ohranjanje higiene ustne votline: redno ščetkanje z zobno ščetko in čiščenje medzobnih prostorov z nitko ali medzobnimi ščetkami. S temi navadami sproti odstranjujemo obloge na površini zob in ostanke hrane. Na higieno moramo biti še posebej pozorni v zadnjem trimesečju. V tem času so namreč telesne spremembe najizrazitejše. V zadnjem trimesečju lahko pride v ustni votlini do različnih vnetij, še zlasti ob prisotnosti povečane količine bakterij in zobnih oblog. V prvem trimesečju pa je pomembno pozornost namenjati jutranji slabosti, zaradi katere se v ustni votlini določen čas nahaja agresivna kisla želodčna vsebina, ki lahko poškoduje zobe.

Čeprav je nosečnost čudovito življenjsko obdobje ženske, pa nosečnica ne sme zanemariti zdravja svojih zob in dlesni. Omogočimo zobozdravniku strokovno sledenje dogajanju v ustni votlini. Najenostavnejši korak je preventivni zobozdravstveni pregled. Zobozdravnik bo potencialni razvoj parodontalne bolezni pravočasno diagnosticiral in s svojimi ukrepi preprečil razvoj bolezni ter škodljiv vpliv na zdravje nosečnice in še nerojenega otroka. Obisk zobozdravnika se priporoča že pred nosečnostjo, saj je  pregled pred začetkom vseh telesnih in hormonskih sprememb izjemno koristen. Vsekakor naj ženska ob omenjenem obisku v ordinaciji zobozdravniku predstavi svoje stanje, potrjeno nosečnost ali načrtovanje nosečnosti, ker lahko to nudi širši vpogled v trenutno dogajanje v telesu.


Si noseča in te zdravje zob in dlesni v tem stanju še posebej zanima? Poznaš nosečnico, ki bi ji informacije o dentalnem zdravju ravno tako koristile? Potem si vabljena na spodnjo povezavo, s katere si lahko brezplačno preneseš celotno e-knjigo, v kateri najdeš razlago številnih telesnih sprememb ženske med nosečnostjo na področju oralnega in dentalnega zdravja, opise simptomov bolezni, pa tudi smernice za pravilno nego. Ordinacija Pepermint Dental Team bo poskrbela za tvoj zdrav in lep nasmeh. 


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki