Nedavna študija je pokazala, da ima materina sreča večji vpliv na dobro počutje otrok kot očetova sreča. Raziskava, ki jo je izvedla ekipa na Univerzi v Sussexu, je proučevala, kako starševsko zadovoljstvo vpliva na otrokovo srečo in splošno zadovoljstvo z življenjem.

Študija je pokazala, da so otroci, katerih matere so zadovoljne s svojim življenjem, srečnejši in imajo boljše mentalno zdravje. Po drugi strani pa očetova sreča ni imela tako izrazitega vpliva na otrokov občutek sreče. To odkritje poudarja pomembnost materinega čustvenega in mentalnega zdravja pri oblikovanju otrokovega zadovoljstva in dobrega počutja.

Raziskovalci so ugotovili, da so matere pogosto primarne negovalke in čustvene opore v družinah. Ko so matere zadovoljne, lahko bolje izpolnjujejo svoje vloge in nudijo otrokom potrebno podporo in ljubezen. Srečne matere so bolj potrpežljive, razumevajoče in imajo več energije za interakcijo z otroki, kar pozitivno vpliva na otrokovo razvoj in srečo.

Matere potrebujejo dobro čustveno podporo

Raziskava poudarja tudi pomen zagotavljanja čustvene podpore materam. Ko so matere deležne podpore od svojih partnerjev, družine in skupnosti, se njihova kakovost življenja občutno izboljša, kar se neposredno odraža tudi v sreči in zadovoljstvu njihovih otrok. Podpora lahko vključuje različne oblike pomoči, kot so pogovori, praktična pomoč pri vsakodnevnih opravilih, čas za sprostitev in skrben odnos. Partnerji lahko prispevajo s preživljanjem kakovostnega časa z materami, poslušanjem njihovih skrbi in nudenjem čustvene opore. Družina in prijatelji lahko pomagajo z občasnim varstvom otrok, kar materam omogoča, da si vzamejo čas zase. Pomembno je tudi, da se matere vključujejo v skupnosti in družabne kroge, kjer lahko izmenjujejo izkušnje in pridobivajo podporo drugih staršev.

Starši morajo biti pozorni na svoje čustvene potrebe in si prizadevati za uravnoteženo življenje, ki vključuje čas za sprostitev, hobije in socialne stike. Pomembno je, da se zavedajo, da skrb zase ni sebičnost, temveč nujna potreba za ohranjanje dobrega počutja in sposobnosti učinkovitega starševstva. Redne aktivnosti, kot so telesna vadba, meditacija ali preživljanje časa v naravi, lahko pomagajo zmanjšati stres in izboljšati mentalno zdravje. Tako izboljšana čustvena stabilnost staršev prispeva k bolj harmoničnemu družinskemu okolju, kar pozitivno vpliva na celotno družino, še posebej na otroke.

Kaj je vloga očetov?

Čeprav očetova sreča morda nima enakega neposrednega vpliva na otrokovo srečo kot materina, je vloga očetov še vedno izjemno pomembna. Očetje igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju finančne, čustvene in socialne podpore družini. Pogosto pozabijo na čustveno in socialno podporo družini, kar je ključno za ustvarjanje pozitivnega družinskega okolja. Zdrav odnos med staršema in aktivna vključenost očeta v otrokovo življenje prispevata k pozitivnemu družinskemu okolju, kar je bistveno za otrokovo splošno dobro počutje. Očetje lahko pomagajo tako, da preživljajo kakovosten čas z otroki, poslušajo njihove skrbi in jih spodbujajo, hkrati pa nudijo podporo in razumevanje svojim partnerkam s tem, da so pozorni do njenih čustev in želja ter ji tudi naklonijo poseben čas.

Študija Univerze v Sussexu izpostavlja ključno vlogo materine sreče pri otrokovi sreči in splošnem zadovoljstvu z življenjem. Poudarja potrebo po podpori materam v njihovih čustvenih in mentalnih potrebah, saj to neposredno vpliva na dobrobit otrok. Hkrati pa ne gre zanemariti pomembnosti očetov, ki s svojo vlogo prispevajo k stabilnemu in ljubečemu družinskemu okolju.

Za starše je pomembno, da se zavedajo vpliva svojega čustvenega stanja na svoje otroke in si prizadevajo za ustvarjanje srečnega in podpornega družinskega okolja.


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki