Dojenčki in malčki pogosto zbolevajo za prehladi in gripo ali dobijo vročino. Takrat starši spremljajo njihovo počutje doma ali pa jih odpeljejo v bolnišnico, kjer jim pediater predpiše zdravila in starše pomiri, da bo z njihovimi otroki vse v redu, ko bo temperatura padla in okužba izginila. Ko pade noč, pa se je težko odločiti, kaj bi bilo najbolje storiti. Je potrebno otroka opazovati celo noč in nenehno spremljati spremembe v njegovi telesni temperaturi? Ali je morda bolje, da ga pustimo spati?

Ko ima otrok vročino, naj ga starši pustijo spati toliko, kot je potrebno. Čeprav je velikokrat težko zdržati celo noč, ne da bi vedeli, ali je otrokova vročina padla, je pomembneje, da otrok mirno spi, kot pa da ves čas preverjamo njegovo temperaturo. Dokler dojenček nima resnih simptomov, zaradi katerih bi ga morali odpeljati na urgenco, ga ni potrebno zbujati. Zakaj je za otroka najbolje, da spi, ko ima vročino? Beri naprej.

Kdaj govorimo o povišani telesni temperaturi?

Dojenčki in malčki imajo vročino takrat, ko temperatura, merjena pod pazduho, preseže 37,2 °C. V ušesu 37,5 °C. V ritki (najbolj natančno) nad 38 °C.

Običajno je povišana telesna temperatura simptom obolenja in sama ni bolezensko stanje. Povišana telesna temperatura pri dojenčkih in malčkih lahko kaže na pogosta bakterijska in virusna obolenja, kar vključuje gripo, krup, prehlad, okužbe ušes, gastroenteritis, okužbe sečil in bronhiolitis. Čeprav lahko povišana telesna temperatura povzroči stres, si je treba zapomniti, da se pojavi kot pogost imunski odziv telesa. Povišana telesna temperatura namreč deluje kot obrambni mehanizem, ki sproži proizvodnje belih krvničk, katerih naloga je aktivno identificiranje, obvladovanje in preprečevanje okužbe.

Ko dojenček spi, se odziv telesa na vročino izboljša, kar pomeni, da tudi če se mu temperatura dvigne, se njegovo telo bolj aktivno bori proti okužbi.

Ko ima dojenček blago povišano temperaturo, včasih ne kaže nobenih simptomov in lahko brez težav prespi čez noč. Če vročina ni huda, bo otrok lahko prespal nekaj ur v kosu ali celo celo noč. Ko pa ima otrok vročino, višjo od 40°C, se lahko znoji in ga zebe, zaradi česar bo težko zaspal. 

Je potrebno otroka zbuditi ko ima vročino?

Nikoli ne zbujaj spečega otroka, da bi preverila višino temperature, saj potrebuje dovolj miren spanec, da si opomore od bolezni. Lahko pa uporabiš elektronski termometer, s katerim breztično lahko izmeriš temperaturo s čela in s tem otroka ne boš zbudila.

Ko otroka pripravljaš za spanje, mu sleci odvečna oblačila in odstrani debele odeje s posteljice. Predlagamo, da uporabiš več plasti naravnih odejic, da otroka ne zebe, ko pa čutiš, da mu je vroče, odstraniš kakšen sloj. Če je toplo, lahko v prostor dodaš ventilator, ki bo poskrbel za  kroženje zraka in hlajenje. Temperaturo v spalnici ohranjaj med 21 in 23°C.

Da se bo tvoj dojenček zares dovolj spočil, mu tik pred spanjem daj zdravila za zbijanje telesne temperature, kot sta otroški paracetamol (Calpol) ali ibuprofen (Ibubel). Ne skrbi preveč zaradi povišane telesne temperature svojega otroka; če bo ta postala neprijetno visoka, se bo otrok sam zbudil in takrat jo lahko ponovno izmeriš.

Pri tem pravilu pa obstaja nekaj izjem. Če je dojenčkovo spanje nemirno, ga lahko zbudiš in mu daš odmerek parecetamola ali ibuprofena, ki mu lahko pomaga bolje spati. Takrat ga lahko tudi stuširaš, če je prepoten in moker. Bodi pozorna na dihanje otroka, če odstopa od normalnega. Če ima zamašen nosečk ga izpraznita in poškropita s sredstvom za lažje dihanje. S tem bo lažje spal in tudi lahko se izogneta morebitnemu vnetij ušes.

Kdaj pokličem pediatra?

V vsakem primeru povišane temperature, priporočamo, da pokličete pediatra, ki vam bo svetoval, kako zbijati temperaturo, če je to potrebno. Nato v pogovoru s pediatrom poiščemo vzrok, zakaj je do povišane telesne temperature prišlo. Vendar pa obstajajo tudi razmere, ki zahtevajo posvet ali obisk do pediatra. Zato pri povišani temperaturi nad 37,5°C, če ne pade v roku nekaj ur, priporočamo, da pokličete pediatra, da ga obvestite in se z njim posvetujete kako ukrepati naprej.


Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki