Nosečnost je obdobje, ko morajo bodoče mamice še posebej paziti na svoje zdravje. Nekatere otroške bolezni, ki jih sicer pogosto prebolimo v otroštvu, lahko predstavljajo tveganje za nosečnice in njihov plod. Če teh bolezni še niste preboleli, je potrebna dodatna previdnost med nosečnostjo. Tukaj so tri najnevarnejše otroške bolezni za nosečnice.

Norice (vodene koze)

Norice, znane tudi kot vodene koze, so lahko med nosečnostjo zelo nevarne za plod. Večina nosečnic je sicer imunih na virus varicella zoster, ki povzroča norice. Simptomi okužbe vključujejo izpuščaje, ki spominjajo na mozoljčke, in povišano telesno temperaturo. Virus se prenaša po zraku ali prek neposrednega stika z izpuščaji.

Približno 1 izmed 2.000 nosečnic preboli norice med nosečnostjo. Medtem ko so resni zapleti pri otrocih redki, lahko okuženi odrasli, še posebej nosečnice, razvijejo pljučnico. Okužba med nosečnostjo lahko povzroči prirojene anomalije pri otroku, kot so težave z mišicami in kostmi ter slepota. Če se okužite tik pred porodom, obstaja tveganje za norice pri novorojenčku. V tem primeru je nujno, da dojenček čim prej prejme ustrezno zdravljenje ali cepivo. Če niste imuni na norice, se med nosečnostjo izogibajte stikom z okuženimi osebami.

Peta bolezen (infektivni eritem)

Peta bolezen, znana tudi kot infektivni eritem, je še ena otroška bolezen, ki jo povzroča virus, ki se prenaša po zraku. Pri okuženih otrocih se pogosto pojavijo rdečkasti izpuščaji po obrazu, poleg tega pa tudi simptomi, kot so povišana telesna temperatura, vneto grlo in bolečine v sklepih. Pri odraslih so izpuščaji manj pogosti, bolj značilni pa so simptomi gripe.

Približno 60 odstotkov odraslih je že prebolelo peto bolezen v otroštvu in so zato imuni. Okužba nosečnice z virusom petih bolezni lahko povzroči zaplete pri plodu, kot je anemija, ki lahko privede do srčnih okvar ali spontanega splava. Največje tveganje obstaja pri ženskah, ki delajo v zdravstvu ali šolstvu in so pogosto v stiku z majhnimi otroki. Vedno poskrbite za temeljito umivanje rok. Če ste noseči in ste bili v stiku z nekom, ki ima peto bolezen, takoj pokličite zdravnika za ustrezna testiranja in nadaljnje ukrepe. Večina težav pri plodu se pojavi v 10 tednih od okužbe nosečnice in jih je mogoče zaznati z ultrazvočnim pregledom.

Ošpice

Ošpice so še ena otroška bolezen, ki jo povzroča virus in je nevarna za nosečnice. Simptomi vključujejo izpuščaje, povišano telesno temperaturo, kašelj in zamašen nos. V skrajnih primerih lahko pride do pljučnice. Večina nosečnic je danes odpornih na ošpice, vendar občasno še vedno obstaja tveganje za izbruh te bolezni.

Okužba z ošpicami med nosečnostjo povečuje tveganje za spontani splav ali prezgodnji porod. Podobno kot pri noricah tudi pri ošpicah obstaja možnost okužbe dojenčka po rojstvu. Če ste noseči in niste imuni na ošpice, se izogibajte stikom z okuženimi osebami.

Med nosečnostjo je izjemno pomembno, da nosečnice poskrbijo za svoje zdravje in se izogibajo okužbam z otroškimi boleznimi, ki so lahko nevarne za plod. Cepljenje, higiena in previdnost pri stikih z okuženimi osebami so ključni ukrepi za zaščito zdravja nosečnic in njihovih otrok.


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki