Vrnitev na delo po porodniškem dopustu predstavlja za mamico čustveno prelomnico, ko se mora za nekaj časa ločiti od svojega otroka. Ta trenutek je lahko poln mešanih občutkov, od veselja do vrnitve v poklicno vlogo do tesnobe zaradi ločitve od dojenčka. V tem obdobju je ključnega pomena, da mamica poskrbi zase, si zagotovi udobje in podporo, ki ju potrebuje, da lahko uspešno združuje delovne obveznosti in materinstvo.

1. Seznanite se z urnikom

Nikoli ne veste, kaj prinese jutrišnji dan. Zato si, preden zapustite delo ob koncu dneva, zapišite urnik naslednjega delovnega dne. Tako boste, ko se nenadoma znajdete v zdravniški ordinaciji, pomirjajoč jokajočega otroka, vedeli, katere sestanke boste morali odpovedati za naslednji dan ali koga poslati namesto vas. Ko imate enkrat urnik pri sebi, točno veste, kdaj je nekaj tako pomembno, da boste potrebovali  alternativno varstvo ali sporočiti partnerju, da je on na vrsti, da ostane doma z otrokom.

V tako intenzivnem obdobju so Carriwell pajkice nepogrešljive. Pajkice, ki ste jih med nosečnostjo oboževale, vam lahko še vedno nudijo udobje in podporo trebuhu. Črne so barve, tako da se odlično prilegajo k vsaki kombinaciji.

2. Spanje, spanje in … spanje

Vaš prvi teden nazaj na delu bo naporen, ne glede na to, kako dobro ste pripravljeni. Pojdite spat čim prej, vstavite čepke za ušesa in samo spite. Naj je vaš partner tisti, ki je pozoren na jok, naj vam on prinese otroka za hranjenje in tudi poskrbi, da bo ponovno zaspal.

Carriwell Crossover nedrček je odlična izbira za ponoči, saj se enostavno odmakne, da izpostavite dojko pri nočnem dojenju. Ker nima zaponke na hrbtu je idealen tudi za spanje.

3. Določite prioritete

Delovne matere so izjemno produktivne osebe, ker morajo biti. Poznate zgodbo o kamnih v kozarcu? Če želimo napolniti kozarec s čim več kamni, moramo v kozarec najprej postaviti največje, nato srednje, in na koncu najmanjše kamne. Zapišite svoje bistvene dnevne naloge na delu; te naloge, ki jih morate čimprej opraviti vsak dan, so vaši največji kamni. Ko torej dobite nujni klic iz vrtca, da morate priti po bolnega otroka, bodo vaši »največji kamni« že opravljeni.

V trenutkih, ko se vsaka obveznost zdi kot vadba, je tukaj Carriwell brezšivni nosečniški nedrček, ki se oblači kot športni top, obenem pa je udoben in zelo praktičen. V pomoč vam bo tudi najbolj priljubljen nedrček Carriwell Original, ki ima možnost odpiranja košaric, tako da lahko otroka podojite kadarkoli.

4. Postopno se odločajte o pomembnih odločitvah

Nikakor ne morete vedeti, kako se boste počutili, ko se vrnete na delo. Med prvim tednom ne sprejemajte velikih odločitev. To je zelo čustven čas za vas in še vedno se prilagajate vrnitvi na delo. Namesto da bi hitro sprejemali odločitve o ravnovesju med delom in družino, natančno poslušajte svoja čustva nekaj tednov, da jih lahko pravilno analizirate in sprejmete prave odločitve zase. Če še vedno čutite potrebo po več časa s svojim otrokom, se pozanimajte, kako lahko delo opravljate za skrajšani delovni čas.

Ker ste doječa mati, so prsne blazinice iz svile ali organskega bombaža več kot dobrodošle, saj so zelo nežne do vaših občutljivih bradavic.

5. Razvajajte se

Vsak teden si vzemite eno uro časa za nekaj, kar vas razveseli: ples, joga, slikanje ali karkoli drugega, kar vam osveži misli in vas spomni, da ste več kot le mama in zaposlena oseba. Ste tudi neodvisna ženska, ki ljubi sebe.

Vrnite se v formo s Carriwell spodnjo majico za dojenje, ki zagotavlja udobje in kompaktnost ter zaradi svojega dizajna pomaga vrniti trebuh v prvotno stanje.

Vrnitev na delo po porodniškem dopustu je prehodno obdobje, ki zahteva čas, potrpežljivost in nežnost do same sebe. Ključno je, da mamice v tem času poskrbijo za svoje telesno in čustveno udobje ter ne pozabijo na lastne potrebe. Zavedanje, da je vsaka prilagoditev proces in da je v redu počutiti se na različne načine, pomaga pri lažjem prehodu nazaj v delovno okolje. Ta čas lahko postane priložnost za rast, odkrivanje novih ravnotežij in krepitev vezi z družino, hkrati pa tudi čas za osebno skrb in razvajanje. Pomembno je, da mamice vedo, da niso same in da je iskanje podpore del procesa rasti.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki