Razblinite mite in govorice o dovoljenih živilih v času nosečnosti in preverite katerim živilom se je res potrebno izogibati in katera so povsem nenevarna.

Živila z rdečo lučjo (prepovedana)

V času nosečnosti je kar naenkrat potrebno paziti na en kup stvari, kar je za nosečko lahko precej stresno. Prehranjevanje ne bi smelo biti ena od teh stvari. Na žalost se ”dobronamernim” nasvetom s strani prijateljev, družine in popolnih neznancev, ne boš mogla izogniti. Smernice se z leti spreminjajo, na spletu je gora različnih nasvetov, ki si lahko precej nasprotujejo. Razumljivo je, da te vse to lahko zmede. Zato smo pripravili vodič po prehrani v nosečnosti, ki mu lahko zaupaš in mu mirne vesti lahko slediš.

Živila, ki se jim moraš izogniti

Zakaj lahko nekatera živila v času nosečnosti povzročijo škodo? Zaradi sprememb v imunskem sistemu, lahko nekaj, kar bi bilo prej samo manjše napenjanje, preraste v dehidracijo ali celo spontani splav. Preventivno se je torej bolje izogniti naslednjim živilom:

Jajca: Ker so lahko surova jajca okužena s salmonelo. To je bakterija, ki lahko povzroči povišano telesno temperaturo, bruhanje in tekoče blato. Paziti moraš tudi na Cezarjev preliv, surovo maso za piškote, doma narejeno majonezo, mehko kuhana ali jajca na oko. Popolnoma kuhana jajca ne predstavljajo nevarnosti okužbe.

Vir slike: http://i.huffpost.com/
Vir slike: http://i.huffpost.com/gen/769848/images/o-BROWN-EGGS-VS-WHITE-EGGS-facebook.jpg

Sushi: V surovi ribi se lahko nahajajo nevarni paraziti, ki povzročijo zastrupitev.

Nepasteriziran sok: V trgovini boš sicer težko našla nepasteriziran sok, izogibaj pa se domačim sokovom, ki mogoče niso bili toplotno obdelani in se tako niso znebili bakterij in toksinov.

Nekatera živila lahko škodujejo plodu:

Nekatere vrste rib: Ribe bogate z omega 3 maščobami pomagajo pri razvoju otrokovih možganov, zato so dobra izbira. Ampak nekatere ribe vsebujejo tudi velike količine metiliranega živega srebra, ki lahko nevarno vpliva na otrokov živčni sistem. V to vrsto spadajo mečarice, tunina, skuša in morski pes. (živo srebro ostane v telesu kar 4 leta, zato se je dobro popolnoma ogniti tem vrstam rib v času nosečnosti in dojenja).

Vrste rib z manj živega srebra: losos, modre ribe, oslič, lignji, školjke, sladkovodna postrv, rečni rak, pravi som, mediteranske sardele. Tudi tuna v konzervi ne vsebuje veliko živega srebra.

Živila z rumeno lučjo (dovoljena v zmernih količinah)

Nekatera živila lahko uživaš, ne smeš pa z njimi pretiravati.

Kofein: Raziskave na področju uživanja kofeina povzročajo rahlo zmedenost. Medtem ko kava v velikih količinah lahko škoduje plodu, ima v zmernih količinah pozitiven vpliv. Priporočljivo je zaužiti 1-3 skodelice kave na dan.

Živila bogata z nitrati: Izogibati se je potrebno preveliki količini surovega ali rahlo obdelanega mesa. To meso namreč lahko vsebuje nitrate, ki jih povezujejo s tumorji in diabetesom. Kljub temu, da raziskave še niso popolnoma zaključene, se tem živilom raje izogni, saj tako ali tako niso najbolj zdrava izbira.

Alkohol: Kljub temu, da nekateri strokovnjaki celo priporočajo kozarček ali dva rdečega vina na teden, bodi z alkoholom previdna. Prekomerno uživanje alkohola lahko povzroči Fetal alcohol syndrome, ki na plodu pusti vidne posledice, duševno zaostalost in psihične težave. Ker količina alkohola, ki lahko povzroči ta sindrom še ni znana, se je alkoholu varneje popolnoma odpovedati.

Vir slike: www.newhealthadvisor.com/

 

V zmernih mejah uživaj tudi: sladkor in sladkane pijače.

Živila z zeleno lučjo (dovoljena živila)

Dobra novica! Za naslednja živila si morda slišala, da niso varna, a v resnici so!

Mehki siri: Mehki siri, kot so Brie, feta, in Gorgonzola, so veljali za nevarne zaradi možne povzročitve listerioze. Listerioza se lahko prenese na plod in povzroči splav, prehitro rojstvo ali mrtvorojenca. Vendar nevarnost velja samo za mehke sire, ki so narejeni iz surovega mleka. Pri nas v trgovinah je večina sirov narejenih iz pasteriziranega mleka, zato je skrb odveč. Je pa dobro preveriti na embalaži!

Salame: Salame so varne, če so prekuhane. Če se jim ne moreš izogniti, jih prekuhaj ali pogrej v pečici. Pazi samo, da se bodo res dobro prekuhale oz. prepekle.

Sveža zelenjava in sadje: Tvoj ginekolog te bo verjetno opozoril, da moraš zelenjavo in sadje res dobro preprati. Če se boš tega držala, ni nobene nevarnosti, da bi se okužila s salmonelo ali E. coli.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki