Čestitke za novorojenčka! Ne glede na to, ali je to tvoj prvi ali tvoj peti otrok, imaš zagotovo kar nekaj vprašanj, ki ne morejo počakati do naslednjega pregleda pri pediatru. Če boš po prebranem še vedno imela vprašanja, pokliči svojega pediatra ali patronažno sestro.

Prvi dnevi v porodnišnici

V porodnišnici bosta po običajnem porodu ostala le dva do tri dni. Prve ure po porodu sta lahko oba vznemirjena in tedaj je lahko kar nekaj priložnosti za prve poskuse dojenja. Nato običajno sledi nekaj ur počitka, izkoristi to fazo, kolikor je le mogoče. Včasih je otroku prvi dan precej slabo, celo bruha in tedaj mu ni do dojenja. Brez skrbi, to obdobje hitro mine, vzpostavi se prebava, otrok večkrat odvaja prvo blato, ki mu pravimo mekonij. Vedno bolj je pripravljen in zahteva dojenje. V prvih 48 urah običajno izgubi do 10 % porodne teže, nato se začne pridobivanje teže, v sedmih do desetih dneh se vrne na porodno težo.

Več o ginekoloških pregledih v porodnišnici za mamico si lahko prebereš v priročniku Najino prvo leto.

Pregledi in nega novorojenčka v porodni sobi:

  • oskrba popka,
  • tehtanje, merjenje telesne dolžine in obsega glavice,
  • dajanje vitamina K – injekcija v mišico je standardiziran in najbolj učinkovit način, zadostuje eno samo dajanje.

Na oddelku za zdrave novorojenčke:

  • vsako jutro umivanje in tehtanje, na dan odhoda domov tudi ponovna meritev obsega glavice,
  • nega in kontrola krna popkovine ob vsakem previjanju,
  • pregled pediatra prvi dan in na dan odhoda domov.

Presejalno testiranje:

  • test sluha TEOAE – meritev odziva na slušne dražljaje z drobno sondico na vhodu v sluhovod,
  • meritev nasičenosti krvi s kisikom – s sondo na prstu roke/noge,
  • presvetlitev očesnega ozadja z oftalmoskopom (v okviru pregleda pediatra),
  • jemanje krvi za presejalno testiranje na bolezni presnove (tretji dan oz. pred odhodom domov) – če so izvidi v redu, vam jih ne sporočijo; sporočilo prejmete, če jih je treba ponoviti, razlogi so velikokrat samo tehnični, zato se ob klicu ne ustrašite.

Dokumenti za mamico in otroka

V porodnišnici boš prejela potrdilo o rojstvu otroka, izpolnila boš ustrezne dokumente in nato v nekaj dneh prejela otrokov rojstni list. Z njim boš na Zavodu za zdravstveno zavarovanje uredila zdravstveno zavarovanje za otroka. Najbolje je to urediti čim prej, v tem času pa seveda za zdravstveno oskrbo zanj lahko poskrbiš s svojo kartico zdravstvenega zavarovanja.

Vlogo za materinski dopust, lahko oddaš 60 dni pred predvidenim datumom poroda ali čim prej po porodu. Če nista poročena, morata oddati pred porodom še priznanje očetovstva – na svojem CSD-ju. Ob podpisu morata biti prisotna oba starša.

Po rojstvu otroka izpolni tudi vloge:

Za ostale vloge pokliči na vaš CDS in vam bodo pomagali.

Pot domov

Še pred odhodom iz porodnišnice izberi otrokovega zdravnika in se naroči na prvi pregled. Pokliči tudi patronažno sestro, ki te bo obiskala prvi do tretji dan po prihodu domov. V dneh po porodu, ko si še v porodnišnici, se lahko z vsemi vprašanji obrneš na zdravstveno osebje. V teh dneh se boš naučila, kako previti dojenčka, ga nahraniti in kako mu očistiti popek. Veliko počivaj in za spanje izkoristi vsak trenutek, ko počiva tudi tvoj otrok. Ko te obišče partner, ga nauči držati dojenčka, poskusi lahko tudi s previjanjem.

Po zakonu mora biti novorojenček v lupinici ali primernem avtosedežu, ki je obrnjen vzvratno. To se upošteva že pri prvi vožnji iz porodnišnice domov.

Pravilna uporaba avtosedeža je ena izmed najpomembnejših stvari, ki jih lahko storiš za varnost svojega otroka. Pri izbiri avtosedeža se posvetuj s strokovnjakom za varnost dojenčkov v prometu. Z njim se posvetuj tudi o pravilni namestitvi sedeža v avto. Zavedaj se, da prodajalci v večjih trgovinah niso specializirani za avtosedeže. Za pravilno namestitev sedeža se lahko obrneš tudi na policijo.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki