Materinstvo je vse prej kot lahka naloga. Marsikatera ženska pa se zaradi pričakovanj in izmaličene podobe, v moderni dobi zlasti na račun družabnih omrežij, počuti manjvredna in ob prvih ovirah hitro izgubi zaupanje vase. 

Dejstvo je, da se knjigarne kar šibijo pod težo različnih priročnikov za boljše življenje, imenitnejšo vzgojo, dvig samozavesti po porodu. Trg poka po šivih od tečajev za krepitev samopodobe, večjega zaupanja vase, korakov do sproščenega in popolnega življenja in še in še bi lahko naštevale.

Kaj nam to pravzaprav pove? Da si vse želimo verjeti vase, si upati biti to kar smo in živeti tako kot si želimo. Zavedamo se, da bomo kvalitetno znanje lahko predale naprej le tako, da bomo tudi same dobro, vendar pogosto ne najdemo načina. Želja je jasna, pot pa ne, zato se tudi lotimo na stotine podvigov, da bi našle sebe. Kako ironično se to sliši, kaj ne? Pri drugih iščemo rešitve kako najti sebe. Ne verjamemo, da smo takšne kot smo dovolj.

Vse več je ljudi, ki ne vedo kam se obrniti po (po)moč. Vse več je depresije, tesnobe, izgorelosti, nezadovoljstva. Ljudje globoko v sebi čutijo stalno napetost in strah. Pristnega veselja primanjkuje. Zgledujemo se po drugih in živimo skozi ekrane. V nerealnem svetu aplikacij si ustvarjamo predstave, ki z resničnostjo nimajo nič skupnega. Zaupamo vsem, samo tistemu kar je resnično pomembno ne – sebi.

ZAUPANJE

Zaupanje potrebujemo vsi. Zaupanje nam daje občutek varnosti. Zaupanje skrbi, da gojimo dobre, kvalitetne in pozitivne odnose tako s seboj kot tudi z drugimi ljudmi. Zaupanje je prvi in najpomembnejši temelj vsakega odnosa, predvsem tistega s seboj. 

Ko se sprejmemo takšne kot smo in začnemo zaupati vase, začnemo živeti. Takrat se začnejo zadeve umirjati in urejati. Na težave ne gledamo več kot na probleme ampak kot na izzive. Začnemo se tudi zavedati, da na določene dogodke nimamo vpliva in, da tega vpliva niti ne potrebujemo. Ta občutek nam da moč, da bomo zmogle premagati vse izzive, ki jih prinese s seboj rojstvo novega bitja.

Ko začnemo zaupati vase in smo to kar smo, je vse lažje. Lažje na vseh področjih. Ne nasveti, ne knjige, ne priročniki, ne zdravniki, ne skupine na družabnih omrežjih ampak zaupanje, da zmoremo. Zavedanje, da če ne znamo, se lahko naučimo. Zmožnost se ustaviti, globoko vdihniti, premisliti in slediti svojemu občutku. No, ta zmožnost je tista, ki nam na poti starševstva pride več kot prav.  

KAKO BOMO DRUGE PREPRIČALE V NEKAJ V KAR SAME NE VERJAMEMO? 

Zelo težko. Odrasli vam ne bodo verjeli, otroci bodo pa občutili, da nekaj ni prav. Da niste celota. 

Stopnja uspeha, ki ga ocenjujemo v svojem življenju, je neposredna posledica našega sistema prepričanj in tega na kak način same sebe vidimo in zaznavamo. Na tem mestu ne govorimo o veri ali filozofiji, ampak o naših prepričanjih o lastnih sposobnostih za uspeh.  Na to pa ima velik vpliv občutek zaupanja vase in v svoje zmožnosti. Verjeti vase pomeni verjeti, da nekaj LAHKO naredimo. Ko premagamo dvom vase in dvignemo svojo samozavest lahko ukrepamo in opravimo marsikaj kar se nam je pred tem zdelo nemogoče. Človek, ki je ujet v samosabotirajočem vedenju in se utaplja v strahovih kljub vsem usposabljanjem in tečajem na tem svetu ne bo uspel spremeniti svojega življenja.

Zato ne čakajmo, da bo vse »prav«, da bo pravi čas, ker nikoli ne bo vse tako kot mora biti. Na poti se bomo vedno srečevale z izzivi, ovirami in vse drugo kot popolnimi situacijami. A so v času nege in vzgoje situacije sploh kdaj popolne? Vsak nov korak, vsaka še tako majhna zmaga v dnevu nas bo gradila, nas nekaj naučila, dvignila našo samozavest in nas popeljala k uspehu. Če bomo to seveda dopustile in se znebile prepričanj, da nikoli nismo dovolj dobre. 

5 KORAKOV KAKO (BOLJ) VERJETI VASE

Da poglobimo ali si povrnemo zaupanje vase nam lahko pomaga pet nasvetov, ki jih počasi, a vztrajno vkomponirajmo v svoj vsakdan. Z vztrajnostjo in prepričanjem, da zmoremo, bomo veliko lažje premagovale ovire in prepreke. To pa nas bo popeljalo do tega, da bomo bolj odločne in hkrati bolj mirne kar bo v vsakdanjem družinskem življenju zagotovo obrodilo sadove.

1. GRADIMO NA SVOJIH PREDNOSTIH (SLABOSTI PUSTIMO OB STRANI!)

Če si ves čas samo ponavljamo česa vsega ne zmoremo, je pot do tega, da bi verjele vase praktično nemogoča. Sram, šibkosti in neuspeh spustite iz misli. Vsak ima slabosti in prednosti, zato ni smisla v tem, da se primerjamo z drugimi in se podcenjujemo. Naša naloga je, da kar najbolje prepoznamo v čem vse smo dobre in te prednosti kar najbolje izkoristimo. Iskanje virov moči ni vedno najlažje je pa nujno, da se nehamo vrteti pri stvareh na katere še nismo pripravljene. Osredotočanje na  kompetence, dobre lastnosti in na tisto v čemer blestimo, je ključ do uspeha in večjega zaupanja vase in v svoje sposobnosti. Če jih ne najdemo same, si lahko pomagamo tudi s prijatelji in družino. Oni bodo zagotovo našteli kar nekaj stvari, ki nam gredo dobro od rok!

Vaše prednosti so tisto, zaradi česar ste nenadomestljive. Razvijajte te lastnosti in se zanašajte nanje. Otroci ne potrebujejo kopij drugih mam ampak vas, takšne kot ste – edinstvene. 

2. BODIMO SAME SVOJ TRENER

Če ne verjamemo vase, ne bomo verjele nikomur, pa naj nas še tako bodri in hrabri. V tej šibkosti se zgodi edino to, da verjamemo, da nismo dovolj dobre, medtem, ko se primerjamo z vsemi, ki naj bi to bili. Četudi imamo na voljo vsa potrebna orodja nam ne bodo prav nič koristila dokler nimamo zaupanja vase, da naredimo naslednji korak. Pomembno je, da ukrepamo, da raziskujemo same sebe in se v prvi vrsti spoznamo. Kdo sem? Kaj si v resnici želim? Pri tem lahko pomaga tudi zapis dnevnika, kaj si pravzaprav želite od življenja. Zastavite si en cilj naenkrat in ga razdelite na manjše naloge. Uspeh pri vsakem koraku, ne glede na to, kako majhen je, vodi do napredka.

3. SPREJMITE TO KAR STE

Kdo v resnici sem? Ali se morda trudim biti nekdo, ki nisem?

Samozavest izvira iz sprejemanja tega, kdo smo in kaj nam je pomembno. Ne izhaja iz nepristnosti ali poskusa narediti vtis na ljudi. Pritisk prilagajanja družbenemu sistemu je že od rojstva precejšen. Biti to kar smo v resnici, pa je nekaj po čemer pravzaprav vsi hrepenimo. Poglobiti se vase, sprejeti kar nas dela originalne in se imeti rada taka kot sem, je največ kar lahko damo same sebi. In tudi drugim. Sledite svojim vrednotam in tistemu v kar verjamete. Nekaterim morda ne boste všeč »nova vi« in s tem ni nič narobe. Ko boste takšne kot ste, boste pritegnile prave ljudi v svoje življenje.

4. VERJEMITE, DA ZMORETE IN BOSTE ZMOGLE

Naše prepričanje je najmočnejše orodje, ki ga imamo. Samo s spremembo prepričanj lahko popolnoma spremenimo svoje življenje. In to je resnica.

Ali vidite možnosti ali nepremostljive ovire? Kaj boste izbrale?

Namesto ovir začnite verjeti, da se lahko stvari spremenijo. Tudi v dobro! Ta način razmišljanja se imenuje miselnost rasti. To pomeni, da verjamete, da so dobre spremembe možne. Mogoče te res ne bodo vidne kar takoj čez noč, kot bi si običajno želeli. Dopustite, da tudi čas naredi svoje. Ni večjega dviga samozavesti kot videti rezultate svojega dela. Vendar morate verjeti, da je vredno truda. Raziščite nove možnosti, naučite se novih veščin in naj se pustolovščina začne. In ja, boste se naspale, vse boste nadoknadile in vse ovire vzgoje boste premagale!

5. STOPITE IZ CONE UDOBJA

Če je to, kar ste počele danes, zelo podobno tistemu, kar ste počele včeraj, prejšnji teden in pet let nazaj in ste še vedno nezadovoljne, potem tičite v vzorcu, ki vas ne pripelje nikamor. Tega ljudje običajno ne maramo niti slišati, kaj šele izkusiti vendar, če resnično želimo spremeniti svoje življenje in s tem življenje svojih potomcev, se moramo počutiti neprijetno. Stopiti moramo iz svojega milnega mehurčka in narediti stvari drugače. To pomeni, da se moramo bolj potruditi in se celo počutiti nekoliko čudno, ko počnemo stvari, ki niso običajne za nas. Na srečo pa je tudi tako, da, ko začnemo delati več novih stvari, strah kar naenkrat postane zabaven. Če vam je npr. sila neprijetno dojiti v javnosti, ker so vam drugi govorili, da to ni v redu, vi pa si želite prebiti čim več časa zunaj, pojdite iz cone udobja, dojite na klopci v parku in videli boste, da se ne bo zgodilo prav nič strašnega.  

To tukaj in zdaj je vaše življenje in ne rabite ga živeti v skladu s pričakovanji nikogar drugega, razen s svojimi. Če želite drugačno življenje, si ga ustvarite. Premagajte negativni samogovor, strah pred neuspehom, strah pred nečem novim. Vem, da se sliši strašljivo ampak verjemite, rezultati so tega vredni. Čarovnija se zgodi, če preprosto verjamemo, da je to mogoče. To je tisto, zaradi česar so vrhunski športniki trenirali navkljub bolečinam in poškodbam ter porazom. In je tisto, kar je slavnim avtorjem najboljših del dalo moč, da so še naprej pisali tudi po neštetih zavrnjenih rokopisih. In to je dalo najbolj mirnim in odločnim mamam pogum, da so takšne kot so. Ko je mama dobro, so dobro vsi. 


Avtor: Katja V. Zabukovec, Iskreno, Katja.

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki