Razvoj tvojega dojenčka:
Veke se ločijo in očke se bodo vsak čas odprle. Pljuča začnejo proizvajati surfaktant, zaradi katerega se bodo lahko napihnila. Plod zdaj spi že za daljša obdobja v dnevu, ponavadi takrat, ko spiš tudi ti. Velik je približno 35 cm in tehta okoli 900 gramov.

V tem tednu se zgodi velika prelomnica pri sluhu in vidu. Slušni sistem tvojega dojenčka je zdaj že popolnoma razvit in v naslednjih nekaj tednih, bo zmeraj bolj občutljiv na zvok. Čez približno en mesec boš ob nenadnih glasnih zvokih čutila trzanje in hitre poskoke v trebuščku. Zvok zlahka potuje v maternico in to pomaga pri razvoju ušes. Očke so zdaj že skoraj popolnoma razvite. Si vedela, da imajo vsi dojenčki v trebuščku modre oči, ne glede na dedni zapis? Dojenčkove oči dobijo svojo končno barvo šele nekaj mesecev po porodu. V tem tednu bodo oblikovani pljučni mešički, ki bodo začeli izločati surfaktante – ti bodo poskrbeli za to, da se pljučno tkivo ne bo zlepilo skupaj.

Tvoj trebušček:

Spanje nedvomno ni več tako udobno kot prej. Poskusi s spanjem na svoji levi strani. Če boš spala na hrbtu, se bo plod moral boriti s tvojo hrbtenico, maternica pa bo v takem položaju pritiskala na pomembno arterijo in tako onemogočila pretok krvi.