Razvoj tvojega dojenčka:
Še malo!! Po devetih mesecih rasti in razvoja je tvoj dojenček skoraj pripravljen, da uzre svet. V 39. tednu je tvoj dojenček popolnoma razvit, velik približno 40 cm – 60 cm ter težak med 2,5 kg in 4,5 kg. Ne ustraši se velikosti in teže še nerojenega otroka, saj je te številke zelo težko oceniti dokler je otrok v maternici.

Doječnek v tem času razvija živčne povezave, rastejo mu dlake in pridobiva na teži. Raziskovalci so postavili teorijo, da otroci, ki so pripravljeni na porod, pošljejo kemični signal androgenov posteljici, ki poviša proizvodnjo estrogena, kar potem pripelje do poroda. Če je temu res tako, potem obvelja star izrek: »Samo otrok ve, kdaj je pripravljen za porod.«

Tvoj trebušček:
Naj te ne preseneti, če bo tvoje razpoloženje zaradi visokega pričakovanja nihalo. Svojci te bodo verjetno pogosto klicali in spraševali, če so se popadki že začeli. Ti pa jih seveda lahko gladko ignoriraš in slediš svojemu dnevnemu planu gledanja filmov, kratkih sprehodov in poležavanja. Za sprostitev se razteguj in razgibavaj v položaju mačke in gibaj medenično dno. Če pa si želiš ubežati gravitaciji, pa si privošči toplo kopel ali plavanje/lebdenje v bazenu.