V zadnjem času je veliko govora o mikroplastiki, ki je prisotna v našem okolju, vključno s hrano, ki jo zaužijemo. Za nosečnice in mamice je še posebej pomembno, da razumejo, kaj to pomeni za njihovo zdravje in zdravje njihovih otrok.

Mikroplastika so drobni delci plastike, manjši od petih milimetrov, ki lahko izvirajo iz različnih virov, kot so kozmetični izdelki, sintetična oblačila in razpad večjih kosov plastike. Ti drobni delci se lahko kopičijo v okolju in končajo v naših oceanih, rekah ter na koncu tudi v hrani.

Kako mikroplastika vstopi v prehransko verigo?

Mikroplastika se lahko znajde v prehranski verigi na več načinov, najpogosteje preko vode, ki jo pijejo živali, ali pa se delci nahajajo v hrani, ki jo živali zaužijejo. Posebno skrb vzbujajo ribe in morski sadeži, saj voda vsebuje veliko mikroplastike, ki jo te živali zaužijejo.

Zakaj je mikroplastika problem za nosečnice?

Nosečnice in mamice so še posebej občutljive na prisotnost mikroplastike zaradi potencialnih dolgoročnih zdravstvenih vplivov. Čeprav trenutne študije še ne kažejo neposredne nevarnosti, je znano, da nekatere vrste plastike vsebujejo kemikalije, ki lahko delujejo kot endokrini motilci. Ti lahko vplivajo na hormonsko ravnovesje in povzročajo težave s plodnostjo ter razvojne motnje pri otrocih.

Vpliv mikroplastike na nerojenega otroka

Raziskave o vplivu mikroplastike na nosečnost in razvoj nerojenega otroka so še vedno v zgodnjih fazah, vendar že obstajajo dokazi, ki kažejo na možne negativne učinke. Mikroplastika lahko vsebuje različne toksične dodatke ali absorbira nevarne onesnaževalce iz okolja, kot so težke kovine in pesticidi, ki lahko prehajajo skozi posteljico.

Ena glavnih skrbi je, da mikroplastika deluje kot nosilec za toksine, ki lahko motijo endokrini sistem. Endokrini motilci so snovi, ki lahko vplivajo na hormonsko ravnovesje in lahko imajo dolgoročne učinke na razvoj otroka, vključno z razvojem možganov in reproduktivnega sistema. Obstaja tudi zaskrbljenost, da lahko izpostavljenost mikroplastiki med nosečnostjo poveča tveganje za prirojene napake, prezgodnji porod in druge zaplete med nosečnostjo.

Ker je mikroplastika relativno nov pojav in ker so študije o njenih učinkih še vedno omejene, je težko natančno določiti obseg njenega vpliva. Kljub temu pa strokovnjaki priporočajo previdnost in svetujejo nosečnicam, da zmanjšajo svojo izpostavljenost mikroplastiki kolikor je mogoče.

Dodajanje tega znanja k prejšnjim preventivnim ukrepom lahko pomaga nosečnicam bolje razumeti tveganja in sprejeti informirane odločitve glede svojega zdravja in zdravja svojega otroka. S temeljitim premislekom pri izbiri hrane, izdelkov in ravnanja z okoljem lahko nosečnice aktivno prispevajo k zmanjšanju izpostavljenosti ne le sebi, temveč tudi svojim nerojenim otrokom.

Vpliv mikroplastike na zanositev

Mikroplastika je prisotna povsod v našem okolju, vključno s hrano in vodo, kar povečuje skrb za potencialne vplive na človeško zdravje, še posebej na plodnost. Študije so pokazale, da mikroplastika lahko nosi ali sprošča kemikalije, kot so ftalati in bisfenol A (BPA), ki so znani kot endokrini motilci. Ti motilci lahko vplivajo na hormonsko ravnovesje, kar je ključnega pomena za zdravo zanositev.

Kako mikroplastika vpliva na plodnost:

  1. Hormonsko ravnovesje: Endokrini motilci v mikroplastiki lahko posnemajo ali blokirajo naravne hormone v telesu, kar lahko vpliva na menstrualni cikel in ovulacijo pri ženskah ter na kakovost sperme pri moških.
  2. Vnetni odzivi: Nekatere študije sugerirajo, da mikroplastika lahko povzroča vnetne odzive v telesu, kar lahko dodatno vpliva na reproduktivne organe in zmanjša plodnost.
  3. Direktni učinki na reproduktivne celice: Obstaja možnost, da mikroplastika fizično vpliva na jajčeca in spermo, kar zmanjšuje njihovo sposobnost za oploditev.

Kako se lahko zaščitimo?

Da bi zmanjšale izpostavljenost mikroplastiki, lahko nosečnice in mamice sprejmejo nekaj preprostih ukrepov:

  • Izogibajte se uporabi plastike za enkratno uporabo. Uporabljajte izdelke, ki so namenjeni večkratni uporabi.
  • Izberite sveže in neobdelane izdelke. Kolikor je mogoče, se izogibajte predelani hrani in pijačam v plastenkah.
  • Prednost dajte ekološko pridelani hrani. Ekološko pridelana hrana je pogosto manj izpostavljena pesticidom in drugim kemikalijam, ki lahko prispevajo k večji prisotnosti mikroplastike.
  • Filtrirajte pitno vodo. S tem lahko zmanjšate količino mikroplastike, ki jo zaužijete s pitno vodo.

Čeprav je raziskovanje učinkov mikroplastike na človeško zdravje še v zgodnjih fazah, je pomembno, da nosečnice in mamice sprejmejo previdnostne ukrepe, da zaščitijo sebe in svoje otroke. Z ozaveščenostjo in previdnostjo pri izbiri hrane in izdelkov lahko zmanjšamo svojo izpostavljenost tem potencialno škodljivim delcem.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki