Otroke je učiti o denarju pravzaprav zelo enostavno. Svoja vsakodnevna opravila pretvori v učne izkušnje. Izleti v banko, trgovino ali na bankomat so lahko odlična priložnost za pogovor o vaših vrednotah in o tem, kako uporabljate denar. Ko so otroci zelo majhni, lahko v otrokove domišljijske igre vneseš denarne koncepte, na primer igranje z denarjem v trgovini ali restavraciji. Preberi si nekaj zabavnih in preprostih načinov, kako lahko svojemu otroku predstaviš rokovanje z denarjem.

Otroci od 2 do 3 let

Dvo – ali triletnik, ki se sooča z izbiro med centom, petimi centi in petdesetimi centi, bo skoraj vedno izbral petdeset centov zaradi njegove velikosti. Čeprav zelo majhni otroci ne bodo popolnoma razumeli vrednosti denarja, se že lahko začnejo učiti imena kovancev. Eden od načinov za to je igranje igre za prepoznavo kovancev. Z otrokom lahko naredita obris oblike različnih kovancev in krogce pobarvata z različnimi barvami. Otroka lahko nato povabiš, naj kovanec poveže s sliko, medtem ko se pogovarjata o imenih vsakega izmed njih. (Opomba: malčki lahko poskušajo pogoltniti kovance, zato naj bodo vedno pod skrbnim nadzorom.)

Majhni otroci se radi pretvarjajo, da delajo v trgovini. Namišljena trgovina sredi dnevne sobe pa je lahko več kot le zabaven način, na katerega tvoj otrok uporablja domišljijo. Če zamenjaš denar za blago, otrok začne razumeti osnove trgovine, pravi dr. Singer. Za blago, ki se prodaja v otrokovi trgovini, lahko uporabita škatle za žitarice, sadje, gobice ali papirnate brisače. Skupaj ustvarita denar za igro in nakupujta do onemoglosti.

Otroci od 4 do 5 let

Preden se odpraviš v supermarket, prosi svojega predšolskega otroka, naj ti pomaga izrezati kupone. (Ne pozabita uporabiti otroku prijazne škarje.) Ko sta v trgovini, mu izroči kupone in ga prosi, naj pazi na izdelke. Tako se bo otrok počutil koristnega. To je tudi preprost in zabaven način za pogovor o varčevanju denarja.

Večina predšolskih otrok bi se raje doma igrala namišljeno restavracijo, kot pa šla na večerjo. Taka igra na igriv način spodbuja različne veščine, kot so pogrinjanje mize, učenje dobrega vedenja in štetje denarja. Veliko štiriletnikov je treba po obroku-igri opozoriti, da morajo plačati račun, toda ko dojamejo koncept, se zelo navdušijo nad plačilom ali menjavo denarja, kot to počne blagajnik.

Otroci od 6 do 8 let

Otrok pri 6 letih lahko začne dobivati žepnino. Pred tem mu odprite že prvi varčevalni račun, ki je pri NLB brezplačen. Otroka spodbujaj k rednemu vplačevanju.

To je tudi dobra starost za začetek novega hobija – zbiranja kovancev. (Zanimanje svojega otroka lahko vzbudite s spominskimi kovanci.) Z otrokom obišči spletne strani, kjer je zapisan razvoj evropske valute. Poišči spletne igre in risanke, ki bodo ohranjale zanimanja otroka. 

Otroci od 9 do 12 let

Eden od načinov za učenje primerjalnega nakupovanja je, da skupaj z otrokom prebereta nalepke s cenami v trgovini, si ogledata velikost artikla in ceno ter primerjata ceno izdelka, če ga kupita v večji ali manjši količini. Ne pozabi upoštevati kakovosti. Na primer, prvi teden kupita papirnate brisače znane znamke, naslednji teden poskusite z generično blagovno znamko. Nato se pogovori z njim o razlikah in se skupaj odločita, ali je nakup znane znamke vreden dodatnih stroškov.

Otrok začne spoznavati negotovinsko poslovanje. Žepnino mu začni nakazovati na račun. Pojasni in pokaži mu delovanje bančnih kartic in bankomata. Za večjo varnost pred zlorabami naj uporablja SMS-Alarm o uporabi kartice. Sam določa varčevalne cilje in plačuje svoje nakupe. Skupaj spremljata porabo žepnine.

IDEJA: Bolšji sejem ti omogoča, da vsako leto pospraviš svoje podstrešje, garažo in otroško omaro. Letos naj bo za to odgovoren otrok. Z nekaj pomoči se lahko devet- do dvanajstletniki nadvse navdušijo nad tem projektom. Nosijo namreč veliko odgovornosti, medtem ko se učijo o določanju cene izdelkov, sprejemanju odločitev in barantajo s strankami glede cen.

Otroci od 13 do 15 let

Pri mladih najstnikih lahko denar za kosilo, šolske potrebščine in druge majhne potrebščine kaj hitro skopni. Pomagaj svojemu otroku določiti proračun tako, da se najprej pogovorita o željah in potrebah. Lahko se igrata igro s krompirjem in omako: Krompir je hrana, ki jo potrebujemo za preživetje. Omaka ima boljši okus, vendar za preživetje ni potrebna. To idejo lahko naredite še bolj smiselno tako, da z otrokom pregledate družinski proračun in se pogovorite o družinskih potrebah in željah.

Starost od 16 let in več

Z nekaj spodbude, lahko dajanje v dobrodelne namene postane del miselnosti tvojega otroka. Pravzaprav je darovanje v dobrodelne namene lahko več kot le finančna lekcija; lahko uči družbene odgovornosti. Pomagaj svojemu otroku izbrati pet dobrodelnih organizacij, ki ga zanimajo. Iz tega lahko narediš družinski projekt, če se želite skupaj odločiti, kaj je vredno vsakega težko prisluženega evra. Ugotovita, kaj organizacije počnejo, kako dobro to počnejo in kolikšen odstotek donacij gre za njihov namen.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki