Čeprav so police v trgovinah z igračami polne utripajočih lučk, zvokov in ekranov, so kocke, punčke, lutke, žoge, družabne igre in ostale preproste igrače najboljše za otrokov razvoj.

Igrače so se skozi leta razvijale in oglasi so prepričevali starše, da so elektronske igrače najboljše za učenje. Raziskave pa kažejo, da najboljše igrače niso nujno tudi drage, utripajoče in digitalne. Preprostost je pri igračah resnično boljša izbira.

Otroci se v svojih zgodnjih letih s pomočjo igrač učijo družabnosti in z njimi gradijo odnose z drugimi otroki. Igrače pa vplivajo tudi na razvoj govora, motorike, družbenih veščin in otroka učijo reševanja problemov. Kocke, žoge, lutke in ostale preproste igrače spodbujajo vse te veščine, zaradi ekranov in elektronskih igrač pa otrok lahko postane izoliran in neaktiven.

Najboljše igrače so tiste, ki spodbujajo starše in otroke k skupni igri. Takrat se zgodi prava čarovnija; ko se otroci in starši skupaj prepustijo igri, se prepuščajo domišljiji, skupaj gradijo s kockami ali sestavljajo sestavljanke. Tega pri tablicah in ostalih ekranih pač ni.

Raziskave kažejo, da tudi tiste najdražje, umetelne in tehnološko napredne igrače, ki se jih oglašuje kot izobraževalne, nimajo enako dobrega rezultata pri spodbujanju komunikativnosti in grajenja odnosov s starši, skrbniki in z ostalimi otroki, kot ga imajo preproste igrače. Potreba po igri izhaja iz potrebe bo interakciji z ostalimi in noben ekran ne more nadomestiti odnosov, ki jih otrok razvije s pomočjo preprostih igrač.

Starši naj se izogibajo igrač, ki otroka preveč stimulirajo in ki ne spodbujajo interakcije z drugimi. Boljša izbira so igrače, ki spodbujajo kreativnost, skupno igro in domišljijsko igro. Najboljše tradicionalne igrače za to so punčke in lutke, kocke, sestavljanke, vlakci, namizne igre, karte, igre s črkami, tricikel, žoge, vlečne igrače (npr. vlakec na vrvici), igralna kuhinja in igralna hrana.

https://shop.nosecka.net/izdelek/kartice-abc-zivali/

Moderne igrače, ki ne spodbujajo razvoja so tablice, ekrani, elektronske igre, telefoni, laptopi, igrače z lučkami in zvoki in vse ostale igrače, ki nadomestijo človeško interakcijo, npr. medvedek, ki prebere zgodbo. Strokovnjaki tudi opozarjajo, da otroci mlajši od dveh let sploh ne smejo gledati ekranov, pri otrocih starejših od dveh let pa mora biti gledanje v ekran omejeno na manj kot uro na dan v spremstvu staršev.

Prednost preprostih igrač je tudi ta, da rastejo skupaj z otrokom. Malček bo lesene kocke morda le zložil v preprost stolp, nekaj let kasneje pa bo z njimi lahko gradil svetove.


Preberi še:

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki